pátek 11. prosince 2020

Národní park Nahuel Huapi



Byl příjemný pocit vstávat u jezera v horách, které je součástí národního parku Nahuel Haupi. Rovinatých pamp jsme již měli dost. Počasí nám přálo. Měli jsme hezké výhledy přes jezero. Dojeli jsme do města San Carlos de Bariloche. Naštěstí jsme hned našli info centrum, kde nám zodpověděli všechny naše otázky. Dlouho jsme se procházeli po městě, než jsme našli otevřený nějaký obchod. Dali jsme si po dlouhé době výbornou kávu a koláček. Atmosféra ve městě nás moc nenadchla. Bylo pěkné, ale takové sterilní. Jelikož se tu usadili převážně Němci, tak to tu vypadalo spíše jak v Bavorsku.


Zdejší na krátko zastřižené a zavlažované trávníky si vyhlédl ibis šedokřídlý (Theristicus melanopis), který si hledal potravu. Dojeli jsme k benzínce a rozhodovali se co dál. Mraky během dopoledne zahalily hory. Měli jsme v plánu, se jet kouknout na ledovcový splaz u hory Cerro Tronador. Ale došlo nám, že bychom toho mnoho neviděli. Řekli jsme si, že jsme už viděli ledovců dost. Vyrazili jsme na sever okolo jezera Nahuel Huapi. Cesta byla plná serpentin a turistů. Ti si vychutnávali jízdu mezi horami ve valdiviansném lese. Jet v koloně nás ubíjelo. Dělali jsme si proto časté zastávky.


Přemýšleli jsme, jak to že je tu tolik lidí. Je to jedno z mála míst na argentinské straně, kde jsou hory, jezera a lesy. Na straně Chile by takováto krajina nestála ani za zastávku. Přitom tady byly nekonečné proudy turistů. Na výhledech u jezera se lidé mohli vyfotit třeba s bernardýnem a jinými kýči.


Na jedné zastávce v horách jsme narazili na psa horského (Lycalopex culpaeus), který zmateně pozoroval jedno auto za druhý. Během chvíle se na silici zastavila kupa aut. Turisté vyběhli proti zmatenému zvířeti, a to se dalo na úprk. Po mnoha hodinách v koloně jsme dorazili do města San Martín de los Andes. Nacházelo se na břehu jezera v hlubokém údolí. Byla to taková vstupní brána mezi pampu a pohořím And. Když se nám podařilo zaparkovat, tak jsme se šli projít do centra.


Chvilku jsme odpočívali a poté naposled vyrazili do travnatých plání. Po pár desítkách kilometrů jsme zabočili na vedlejší silnici, která nás vedla k hranicím s Chile. Před námi se tyčil obrovský vulkán Lanín. Postupně jsme se k němu přibližovali, až jsme byli na dosah. Konečně jsme spatřili důvod naší pouti do národního parku Lanín. Před námi byly první blahočety chilské (Araucaria araucana). Hned jsme u prvních zastavili a šli si je prohlédnout. Jsou to nádherné prastaré stromy. Před pár dny jsme obdivovali 150 milionů let starý zkamenělý les těchto stromů. Je neuvěřitelné, jak jsou některé druhy dokonale adaptované. Vůbec se nemusí během miliónů let měnit.


Dojeli jsme do národního parku Lanín, kde nám o nich povědí více. Laděnka byla už hodně unavená. Jeli jsme tedy do kempu. Byl jsem naprosto ohromen, že můžeme pod těmito chráněnými skvosty stanovat. Bylo to pro mě jedno z nejkrásnějších kempování. V kempu jsme měli i několik mladých lidí, kteří byli převlečení do srandovních kostýmů a hráli na středověké nástroje. Byli to takoví bardi. 


6. 2. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat