neděle 13. prosince 2020

Národní park Lanín


Ráno jsme si došli pro potřebné informace a mapičky. Jako první jsme vyrazili na vyhlídku Sendero al Mirador del Volcán Lanín. Opět jsme šli valdivianským lesem. Zdejší podtyp se vyznačuje přítomností blahočetů chilských. Tato žijící fosilie je naštěstí již chráněná. Rozkládala se na rozlehlém území, než jí začali ve velkém kácet. Jejich rovné kmeny jsou výborným stavebním materiálem, jelikož dokážou vyrůst až do padesáti metrové výšky.


Procházeli jsme hustým podrostem složeným z bambusu podobných rostlin. Také okolo nás všude kvetly peruánské lilie (Alstroemeria aurea). Byl to krásný bohatý les. Některé blahočety byly obrovské. Díky jejich bezchybné adaptaci dokážou přežít i ve zdejších podmínkách. Nacházeli jsme se totiž vedle vulkánů. Těmto stromům nevadí požáry, jelikož mají patnáct centimetrů tlustou kůru, která je ochrání. Dokonce jim nevadí, když vybuchne sopka. Jejich pupeny jsou chráněny hluboko v kůře. Zvládnou takto přežít i metrové zasypání sopečným popelem. Co nezvládnou je fakt, že jejich úžasné ohebné dřevo je výborné na stěžně plachetnic. Ještě že už jsou chráněny společně s jejich příbuznými v Austrálii a na Nové Guinei. Některé z místních stromů jsou staré i 1300 let.


Než jsme vylezli na vrchol, tak jsme se hodně zadýchali. Stezka vedla strmě nahoru. Odměnou nám byl výhled na vulkán Lanín. Počasí nemělo chybu. Svítilo nám sluníčko a nefoukalo. Pod námi jsme viděli ne příliš rozsáhlé lesy blahočetů. Zahlédli jsme je nedaleko u jezera Tromen. Slezli jsme do kempu a vyrazili k jezeru.


Šli jsme po pláži a blížili se k prvnímu mladému stromu. Měl ještě spodní větve u země, díky čemuž jsme se dostali na dosah jejich obrovským šiškám. V samičích šišticích, které byly větší než naše hlavy, se ukrývalo na dvě stě semen. Indiáni z nich dělají mouku či je jen tak jedí.


Občas jsme na zemi našli menší šištice, které byly pravděpodobně samčí. Vzal jsem do ruky starou větev, která byla protkaná malinkými dírkami. Dřevo díky tomu bylo neuvěřitelně pružné. Mořeplavci věděli, proč je to dobré dřevo na stěžně. Když jsme z tohoto malebného místa odjížděli, zastavili jsme se u krásných oranžových květin (Mutisia decurrens). Popojeli jsme jen pár kilometrů a zasekli jsme se na hranici, která byla obklopena lesem blahočetů.


Nastal náš poslední přechod hranice. Tento sedmý přechod mezi Chile a Argentinou byl nejhorší. Chtěli po nás vyndat věci z auta a dát je pod rentgen. Jelikož jsme v autě měli všechno rozházené, tak jsme museli nejdříve věci zabalit do batohů a pak je dát pod rentgen. Naštěstí se v polovině balení nad námi slitovali. Za hranicí jsme si ještě jednou prošli les, z kterého jsme měli nádherné výhledy na vulkán Lanín. 


Vyrazili jsme směrem k městu Pucon. Moc se nám líbilo, že si zde blahočetů váží natolik, že kvůli nim i rozpůlí silnici. Cestu opravovali, a tak jsem přepínal mezi pohonem na všechna čtyři kola a pohonem dvou kol. Najednou začalo něco pískat v oblasti kol. Několikrát jsme zastavili a kontrolovali co se děje. Byli jsme z toho nešťastní. Už jsme byli skoro na konci naší cesty. Naštěstí Laděnku napadlo, že dobře nezapadla nějaká součástka při změně pohonu kol. Hodně jsme si oddechli, když se zvuky odmlčely. Stačilo nám, že začala blbnout převodovka.


Tušili jsme, že Pucon bude turistické centrum, ale že tu bude naprosto zkolabovaná dopravní situace nás nenapadlo. Trvalo dlouho, než jsme se dostali do centra. Bylo to pěkné město pod vulkánem Villarrica a na okraji stejnojmenného jezera. Zašli jsme si na hamburger a do infocentra. Chvilku nám trvalo, než jsme našli přeplněný kemp u pláže. Vzali jsme si plavky a šli k jezeru. Bylo naprosto ledové. Kamínky na pláži byly vcelku ostré úlomky lávy. Rychle jsme se o šplouchli a užívali si slunečné odpoledne. Byli jsme už po celé Patagonii unavení. Rozhodli jsme se zvolnit. Koupili jsme si víno a užili si klidný večer.


7. 2. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat