středa 2. prosince 2020

Národní park Pali-Aike


Probudili jsme se do pěkného rána. Sice bylo pod mrakem, ale nefoukalo. Kolem nás se pásly lamy. Byl tu naprostý klid. Při skládání stanu se k nám přidal pes horský (Lycalopex culpaeus), očividně chtěl něco dobrého. Jeho přítomnost mě nejprve těšila. Poté se mi chtělo jít na záchod a pes horský mě neustále pronásledoval. Musím říct, že tlačit bobek, když máte pět metrů za zadkem takovéto divoké zvíře, není nic příjemného. Hned jak jsem od svého výtvoru odešel, tak se k němu vhrnul. Ještě že jsem na to hovno hodil velký kámen.


Dojeli jsme k vstupu do národního parku Pali-Aike. Čekali jsme, než otevřou. Mezitím jsme si dali snídani a pozorovali lamy guanako (Lama guanicoe), jak se prochází kousek od auta. Popovídali jsme si s místním ochráncem, který vypadal, že zrovna rozlepil oči. Vyrazili jsme do krajiny, která byla vytvářena erupcemi. Bylo tu mnoho kráterů a ten poslední se vytvořil před deseti tisíci lety. Projížděli jsme starší částí, kde nebylo po erupcích památky. Byla tu normální pampa. Najednou nám cosi přeběhlo přes cestu. Zastavili jsme a šli jsme pronásledovat s foťáky kořist. Zvířátko jsme nalezli v jednom z mála keřů, který mu poskytoval bezpečný úkryt. Jednalo se o skunka jižního (Conepatus humboldtii), takže jsme ho moc neprovokovali a pokračovali v jízdě.


Nejdříve jsme jeli k jezeru Ana, kde si Laděnka konečně splnila sen. Na břehu sbírala pírka plameňáků. Plameňáci byli v malém počtu i na jezeře, ale byli velice obezřetní. Nepodařilo se nám dostat do jejich blízkosti. To zase karančo jižní (Caracara plancus) se neobtěžoval vzlétnout do doby, než mu Laděnka málem strčila objektiv do oka.


Přesunuli jsme se k prvnímu kráteru. Z rovinaté pampy vystupoval kruhový lávový útvar, který využívali indiáni jako útočiště. Vešli jsme do nitra bývalého kráteru, jehož střed již pohltila vegetace. Jen jeho okraje vystupovaly nad terénem. Na nich bylo velké množství lišejníků. Měly všelijaké barvy i tvary. Některé lávové stěny byly zcela pod jejich závojem. Když jsme odcházeli, přišel k nám nandu darwinův (Rhea pennata). Razil si to hned vedle nás přímo do kráteru. Jelikož do kráteru vedla jen jedna cesta, využila Laděnka příležitost. Blížila se k němu s vědomím, že nemá kam utéct. Krok za krokem se přibližovala a snažila se ho vyfotografovat, ale bohužel jí nechtěl zapózovat.


Vyrazili jsme dál. Okolo cesty bylo velké stádo lam s mladými. Byly krásné a moc se nebály. Pomalu jsme okolo nich projeli a užívali si safari. Kousek od nich jsme zastavili a vyrazili na tříhodinovou procházku. Nejdříve jsme došli k nejmladšímu kráteru Morada del Diablo. Celá cesta se vinula skrz lávová pole. Šli jsme pomalu a dávali pozor kam šlapeme. Byla tu spousta druhů lávy. Moc se nám líbilo, jak je tu pěkně popsali. Jak vznikají a jaké jsou jejich vlastnosti.


Procházeli jsme krajinou, kde se lávová pole střídala s pásy zeleně. Bylo to hezké, ale stále jsme nemohli najít zvířátko, kvůli kterému jsme tu byli. Pásovec se nám ukázat nechtěl. Došli jsme k Pozos del Diablo, což byl starší kráter. Zbytek cesty byl víceméně po travnaté pampě. Zahlédli jsme tu krásně barevného ptáčka. Vlhovec dlouhoocasý (Leistes loyca) byl v travnaté pampě jako doma. Za chvilku jsme byli u auta a opouštěli národní park.


Zanedlouho byly hranice s Argentinou. Papírování proběhlo v pohodě. Opět nám kontrolovali auto. Poté kdy jsme se šest dní nemyli, to v něm dost zapáchalo. Paní jen otevřela kufr, do dvou prstů vzala umaštěný polštář plný vlasů. Koukla se na něj a hodila ho do auta a řekla ať jedem. Za chvilku jsme dorazili do města Río Gallegos. Město v deltě řeky nás neoslovilo. Tak jsme si aspoň šli koupit steak. Udělali jsme si ho v hezkém kempu, který byl prakticky zadarmo. Teplá sprcha po šesti dnech byla príma. Konečně jsme ze sebe smyli všechen ten písek a prach. 


31. 1. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat