čtvrtek 12. dubna 2018

Gullfoss a Národní park Þingvellir


Pomalu, ale jistě, jsme se blížili k náhorní plošině v centru Islandu. Sněhu začalo přibývat v závislosti na zvyšující se nadmořskou výškou. Za chvilku jsme stavěli u mocných vodopádů Gullfoss. Proud vody padající do soutěsky byl ohromný. Na krajích vodopádu byla stále silná vrstva ledu, která nechtěla podlehnout blížícímu se létu. 

 
Nastal čas a my se vydali za lepším počasím na sever. Ale nejdříve jsme museli zpět na západ k pobřeží, jelikož cesty přes vysočinu jsou otevřené jen v létě. Jeli jsme směrem k národnímu parku Þingvellir. Obdivovali jsme pohoří na severu, jehož úpatí bylo osázeno stromy. Zanedlouho jsme vyjeli na vysočinu, za níž se rozkládalo jezero. Roku 930 zde zasedal první demokratický parlament. My jsme sem přijeli především kvůli střetu severoamerické a euroasijské tektonické desky. Procházeli jsme jednou z trhlin, vytvořených rozestupující se zemí. Voda si razila cestu trhlinami. Někde je prorážela a vytvářela vodopády, jinde jimi proudila jako dravá horská říčka. Hned jsme poznali některá místa ze seriálu Hra o trůny, konkrétně příchod k Orlímu hnízdu.


Okolo jezera rostl místní křivoles složený především z břízy svalcové (Betula tortuosa). Jsou zde hojně rozšířeny i vrby, které zasahují do nejextrémnějších poloh. Jsou jimi druhy vrba jíva (Salix caprea), vrba vlnatá (Salix lanata), vrba bylinná (Salix herbacea) a vrba polární (Salix arctica). V křivoveských se vyskytuje i jeřáb obecný (Sorbus aucuparia). Z tohoto stručného shrnutí je jasné, že veškeré jehličnany kromě jalovce, jsou na Islandu nepůvodní. Těžko se dá místním zazlívat snahu o znovuzalesnění ostrova druhy ze severní Ameriky či Sibiře. Přeci jenom ona ekologická katastrofa spočívající v odlesnění ostrova a následné pastvě je mnohem závažnější. Na mnoha místech eroze spláchla úrodnou půdu a především vítr odvál vegetační kryt, jenž chránil lehké vulkanické půdy. Díky tomu se z mnohých míst stala poušť. Cestou krajinou může člověk pozorovat názvy zaniklých hospodářství, jenž musela ustoupit přírodním živlům, jímž dal člověk volný průchod. Proto nás ony monokultury modřínu, smrku či borovice vůbec nevyváděly z míry. Někde se začít musí.


Projížděli jsme vysočinou, kde na nás občas zasvítilo slunce, ale především pršelo. To se zlepšilo s příjezdem k pobřeží. Vyrazili jsme na sever k fjordu Hvalfjordur. Měli jsme ještě čas, a tak jsme pomalu objížděli celý 30 kilometrů zařezávající se fjord. Byli jsme na cestě skoro sami, jelikož všichni ostatní si zkracovali cestu tunelem pod fjordem. Mohli jsme si tedy vychutnávat pohoří vystupující přímo z moře. Vrcholky byly stále pod vrstvou sněhu a my jsme pomalu, ale jistě vyhlíželi místo, kde složíme hlavu. Už jsme tu byli několikátý den a stále jsme nevytáhli stan. Ani se nám moc nechtělo, stále foukalo a teplota byla v noci okolo nuly. Ceny za ubytování nás ale k tomuto kroku přinutily



Docela dlouho jsme vyhlíželi místo, kde zaparkovat a rozložit stan. Ale byla tu jen hlavní silnice a cesty, jenž směřovaly přímo k farmám. Nesmíme také opomenout, že všude byly ploty. S naším malinkým autem jsme se vydávat na horší cesty také nemohli. Pár míst jsme našli, ale cítili jsme, že nás uvidí celé údolí. Aby taky ne. Vždyť tam nebyl ani jeden strom, za který bychom mohli schovat stan. Nakonec po několika okruzích agrární krajinou jsme dojeli až k městečku Akranes a šli do místního kempu. Všechno bylo zavřené a tak jsme si roztáhli stan. Holt jsme si na záchod došli na benzínku a bylo. Ani se nedivíme, že kempy byly ještě zavřené. Zima zdaleka nepustila otěže.


12. 4. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat