sobota 21. dubna 2018

Dotkli jsme se ledovce


V klidu jsme snídali a vyhlíželi moment, kdy přestane pršet, abychom složili stan. Přitom jsme pozorovali dvojici turistů, jak vynáší z malého stanu polštáře a dokonce i peřiny. Každý holt cestuje po svém. Vyjeli jsme do deště a před námi se rozprostřelo mechové království. Bylo to obrovské lávové pole Eldhraun. Nebylo ani tak staré, vzniklo při erupci sopky Laki v roce 1783. Ta vychrlila ze 135 kráterů 15km3 horniny. Lávové proudy přitom zalily oblast o rozloze 565 km2. Vzniklo tak největší lávové pole vytvořené během jedné erupce. Ona erupce trvala celých osm měsíců a zabila 9000 lidí tedy 20% populace ostrova. Ale nenadělala problémy jen tady. Celá severní polokoule zažívala sirné deště a neúrodu, která zažehla třeba Velkou francouzkou revoluci.


Jeli jsme dál pošmourným počasím a projížděli jsme dalším sandarem zvaným Mýrdalssandur. Zdejší štěrkovou pláň měla na svědomí sopka Katla, která je skrytá pod ledovcem Mýrdalsjökull. Sopka vybuchuje skoro každých 50 let. Naposledy vybuchla v roce 1918, takže má značné zpoždění. Je to pravděpodobně nejnebezpečnější sopka na Islandu. Pod sopkou se choulí malá vesnice Vík, kde jsme měli původně pracovat. Musíme říct, že nás vesnice moc neočarovala. Takže jsme byli rádi, že jsme si práci dohodli na severu, kde výbuch sopky nehrozí. 

 
Udělali jsme si zajížďku na pláž Reynisfjara, kde byly čedičové výchozy. I navzdory počasí jsme si udělali procházku a obdivovali rozbouřené moře, jenž naráželo do skalisek. Vlny jsou zde nevypočitatelné, hlavně ty plíživé, které mají na svědomí život několika turistů každý rok. Poté jsme ještě zajeli na druhou stranu řeky, kde se také tyčila skaliska utvářející ráj pro mořské ptáky. Bohužel jsem Ladu vylákal do deště, ale během pár minut byla zpátky v teple auta a tak jsem si udělal malinkou procházku po Dyrhólaey sám. Mnoho sem toho neviděl a tak jsme vyjeli dál.


Zastavili jsme se až u ledovcového splazu Sólheimajökull. Počasí se umoudřilo a my jsme vyrazili údolím. Za chvilku jsme byli u ledovce, který je vyhlášený svou přístupností. Všude byli lidé a organizované výlety ve stejnokrojích. S úsměvem jsme minuli cedule zakazující vstup , které byly daleko před začátkem ledovce.


Spolu s dalšími lidmi jsme byli u paty ledovce a rozhodovali se, jestli si na něj alespoň sáhneme. Rozhodování netrvalo dlouho, vyšlapané štěrkové cestičky vypadaly zcela bezpečně. Tady muselo projít denně stovky lidí. A tak jsme se procházeli po špičce ledovce. Bohužel značná část odtávala a tak byl všude štěrk, který ledovci na kráse nepřidal. Ale mohli jsme si odškrtnout jednu z věcí, kterou jsme chtěli udělat v zemi ohně a ledu. Teď musíme ještě vyšplhat na nějakou aktivní sopku.


21. 4. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat