pátek 20. dubna 2018

V objetí ledovců

 
Usínali jsme s obavami, jelikož jsme spali opět nadivoko a náš oranžový stan byl vidět z hodě velké vzdálenosti. Příroda se nám naštěstí postarala o kamufláž. Ráno jsme se probudili a neviděli jsme ani na 10 metrů. Mlha byla neskutečně hustá a náš stan byl zcela mokrý. Nechtělo se nám ani vylézat ze stanu. Ale v koutku duše jsme stále doufali, že si užijeme hezký den. Voda nám protékala mezi prsty, když jsme se snažili srolovat stan. Spíš to vypadalo, jako když ždímáte hadr. Vyjeli jsme na štěrkovou cestu a málem nás srazilo auto, opravdu nebylo nic vidět. Měli jsme před sebou mapu plnou ledovcových splazů s nevyslovitelnými jmény. Vydali jsme se autem k prvnímu z nich. Cesta byla místy velice zajímavá, takže malinké nízké autíčko mělo co dělat. Ale i tak jsme dorazili na okraj ledovce Heinabergsjökull. Ledovec nebyl ani moc zajímavý, protože jsme ho viděli z velké dálky. To na tom bylo to podstatné. Mlha se zvedla a vypadalo to, že si užijeme nádherný den s modrou oblohou. Sešli jsme z hradby sutě nahrnuté ledovcem k jezeru. Stále bylo pokryté ledem mezi nímž proplouvaly ledové kry. Nezdrželi jsme se moc dlouho, protože takovýchto ledovcových splazů je tu mnoho. 

 
Nasedli jsme do auta a popojeli do vedlejšího údolí. Zaparkovali jsme ve Skálafellu a vyrazili na osmikilometrový okruh k ledovci Skálafellsjökull. Nejdříve jsme šplhali do kopce, za kterým se rozkládal ledovec. Byla to příjemná tůra. Nepotkali jsme ani živáčka a tak jsme si mohli plně užít onen moment, když se před námi vynořil zářící ledovec. Čím jsme byli blíž, tím více vystupovaly nerovnosti na jeho povrchu. Bylo to jako se dívat do obličeje starého člověka. Mnohé zažil a teď je jeho pouť u konce. Chtěli jsme si na něj sáhnout, ale prudké štěrkové svahy nedovolovaly se přiblížit. A ještě byl obklopen jezerem. Museli jsme se tohoto snu vzdát. 

 
Když jsme procházeli okolo ledovce zaujali nás tokající bílí ptáci. Lada se pokusila přiblížit k nim co nejblíže, a docela jí to šlo. Zjevně byli bělokurově horští (Lagopus muta) tak zaneprázdnění blížícími se sexuálními hrátkami, že jí nevěnovali pozornost. 

 
Sestupovali jsme k patě ledovce a výhledy byly čím dál impozantnější. Začali jsme spěchat. Od moře se začala šířit mlha. Bylo to jako mávnutím kouzelným proutkem. Nad ledovcem se objevily první mraky. Než jsme došli k ledovcové laguně, bylo po výhledu. Ochutnal jsem alespoň kus ledu uvízlého na břehu. Chuť byla velice špatná. Aby ne, když se maceroval v šedé polévce odtékající z ledovcového splazu. 

 
Před námi byla hlavní turistická zastávka, kterou jsme málem přejeli. Mlha se valila z moře a opět jsme viděli jen několik desítek metrů před sebe. Byli jsme si jisti, že něco takového nemůže vydržet dlouho. Sedli jsme si tedy do auta a čekali, až si slunce probojuje cestu skrz valící se mlhu. Netrvalo to moc dlouho a už jsem to nevydržel. Šel jsem se projít do mlhy. Byli jsme v ledovcové zátoce Jökulsárlón. Je to obrovská laguna plná plovoucích ledovců odlamujících se od ledovce Breiðamerkurjökull. Občas se proud mlhy zpomalil a umožnil vidět celou lagunu i s ledovcem na jejím konci. Byla obrovská, celých 25 km2. Teď možná i více. Ledovec totiž ustupuje neuvěřitelnou rychlostí 500 metrů za rok. Ona velkolepá podívaná dává pocit něčeho stálého. Ale opak je pravdou. Ona obrovská laguna vznikla během osmdesáti let. Pouhých pár generací stačilo k tomu, aby se tak rozsáhlé území změnilo k nepoznání. 

 
Dali jsme si kávu a doufali, že se počasí vylepší. Bohužel mlha stále proudila a tak jsme se vydali společně k řece odtékající z laguny. Mezi krami si hráli tuleni a užívali si sladkou lázeň. V mocném proudu řeky se zasekly jen ty nejmohutnější ledové kry. Voda do nich narážela a vytvářela všelijaké tvary. Ty menší kry propluly až do moře. Zde je mořské vlnobití vyplavilo na černou pláž. Na pláži i přes velmi špatné podmínky pro fotografování, bylo plno lidí. Vůbec jsme se nedivili. Bylo to opravdu okouzlující místo, které jen tak na naší planetě nenajdete. Led obroušený mořskými vlnami měl nejen roztodivné tvary, ale i nádhernou barvu. Jen škoda, že nezasvítilo sluníčko. 

 
Toulali jsme se pláží mezi kusy ledu. Některé byly větší než my. Zastavili jsme se u jednoho, který byl stále v moři a vlny do něj pravidelně narážely. Byla to zvláštní podívaná pro středoevropana. Nebyl čas tu být celý den. Přeci jenom závod okolo Islandu za 4 dny stále pokračoval. 

 
Popojeli jsme ani ne pár kilometrů a mlha zmizela, otevřel se nám pohled na obrovský ledovec Breiðamerkurjökull a menší Fjallsjökull. Byla to velkolepá podívaná. Jednou se sem ještě podíváme za lepšího počasí. Objížděli jsme nejjižnější část národního parku Vatnajökull a začalo nám pršet. Zastavili jsme tedy až na parkovišti ve Skaftafellu, kam přijíždí snad každý autobus s turisty z Reykjavíku

 
Chvilku jsme čekali v informačním centru, až přestane pršet. Dozvěděli jsme se, že celý ohromný ledovec je chráněný. V roce 2008 byla vytvořena rezervace s rozlohu 13900 km2, což je 14% plochy ostrova. Nicméně pro nás bylo toto místo až moc přeturistované. Takže jsme si akorát vyběhli k vodopádům Svartifoss. 


Cesta nás vedla krásným křivolesem. Vylezli jsme docela vysoko a tak se nám naskytl i výhled na největší sandar na světě. To jsou ony roviny vytvořené ledovcovými řekami. Ta zdejší Skeiðarársandur má 1300 km2

 
Následně jsme se pokochali vodopády, které padaly z čedičového výchozu a utvářely pomyslné obrácené přírodní varhany. Bylo to malé příjemné zákoutí. Počasí se opět horšilo a tak jsme vyrazili na cestu. Jeli jsme oním sandarem až k „městu“ Kirkjubæjarklaustur, kde jsme se konečně vysprchovali.


20. 4. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat