neděle 22. dubna 2018

Závod s časem jsme vyhráli

 
Vyrazili jsme opět do deště k vodopádům Skógafoss, ale dlouho jsme u něho nepobyli. Bylo tu moc lidí a počasí nebylo na procházky. Dokonce jsme ani nemohli obdivovat sopku Eyjafjallajökull, která se tyčila někde nad námi. Je zajímavé, jak její erupce v roce 2010, měla pozitivní vliv na turistický ruch v zemi. Rozhodli jsme se pomalu ukončit naší cestu. Vyjeli jsme směrem k hlavnímu městu. Naštěstí nás zastavil hlad a tak jsme si udělali zastávku ve městě Hvolsvöllur. Zde byla moderní budova s názvem Lava. Zašli jsme se podívat dovnitř a přemýšleli jsme, zda si koupíme lístek. 



Pokračovali jsme v přemýšlení nad vnikajícím obědem v místní restauraci. Nakonec jsme si koupili lístky a neprohloupili jsme. Výstava byla moderní a interaktivní. Dozvěděli jsme se všechno o místní chráněné oblasti Katla Geopark, která zahrnuje oblast o rozloze 9500km2, což je 9% ostrova. V této oblasti proběhlo od 9 století na 150 erupcí, díky nimž je tato oblast unikátní. Proto je zařazena do programu UNESCO. V kině jsme viděli všechny zaznamenané erupce a na výstavě jsme byli udiveni aktivitou některých sopek. Bylo zde krásně znázorněno, jak je pod Islandem obrovský magmatický krb, díky kterému ostrov existuje. Mohli jsme také vidět, jak se Island trhá na dvě části. Jedna se odsouvá k Americe a druhá k Evropě. Díky tomu ostrov roste o 2cm za rok. Byla to opravdu krásná výstava. Ještě, že jsme ji stihli před turistickou sezonou. 

Vyrazili jsme do Reykjavíku, který byl jen 100 kilometrů odsud. Zařizovali jsme zde nezbytné nakupování a užívali si poslední chvilky v oblasti připomínající město. Měli jsme ještě dlouhou cestu. Rozhodli jsme se, že se přiblížíme co nejvíce na sever, abychom se další den v klidu ubytovali. A tak jsme vyrazili dalších 170 kilometrů na sever. Lada mě navigovala, ale já jsem několikrát zatočil na opačnou stanu. Bylo na čase se vystřídat. A tak Lada jela přes vysočinu, kde začalo sněžit. Byl také dost silný vítr. Než jsme se dostali do fjordu Hrútafjörður, byl pozdní večer. Měli jsme opět namířeno k našemu oblíbenému kempu se spa a výhledem na tuleně. Postavili jsme stan, uvařili a zalezli si do horké vody. Studený prudký vítr nám vadil jenom trochu. Horší byl Němec, který nezavřel pusu. A tak se nám klidný večer rozplynul. Ale to nebylo vše. V noci začalo tak foukat, že jsme se rozhodli sbalit stan a ustlat si v kuchyňce. Protože bychom se rozhodně pod nárazy větru nevyspali. Ráno bylo klidnější a tak jsme vlezli do horké vody. Užívali jsme si klidnou chvilku. Naštěstí se Němec probudil, až když jsme byli na odjezdu. 

 
Jeli jsme již známou cestou a tak jsme se nezastavovali. Opět jsme obdivovali rozsáhlé pohoří s ostrými vrcholy čnějícími nad údolími. Byla to nádhera. Jestli vše půjde dobře, budeme žít pod těmito zasněženými vršky kus života. Byli jsme šťastní a připravení se usadit. Nakoupili jsme v Akureyri konzervy a těstoviny na pár týdnů a vydali se do našeho nového domova. Dalvík nás přivítal a my jsme přišli do kavárny. Bylo naprosto narváno. Chvilku jsme se koukali, zda si udělají na nás chvilku. Aby nám dali klíče a my se mohli ubytovat. I když jsme byli po závodu okolo Islandu hodně unavení, nabídli jsme jim pomoc. Moc dlouho neváhali a vpustili nás do kuchyně ať začneme s mytím nádobí a uklízením ze stolů. Takový začátek jsme si opravdu nepředstavovali. Ale asi to bylo to nejlepší. Prostě nás hodili do vody a koukali jestli se naučíme plavat nebo ne. A jelikož pro ně pracujeme i nyní, kdy píši tyto řádky, zjevně to úplný propadák nemohl být. 

 
21. 4. - 22. 4. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat