sobota 14. dubna 2018

Tuleni a domy z drnů

 
Ráno nás přivítalo krásné počasí. Užívali jsme si paprsky slunce stejně jako tuleni plavající fjordem. Místo nás natolik okouzlilo, že jsme zalezli ještě jednou do spa a vychutnávali si výhled na tuleně v zasněženém fjordu. Po relaxaci jsme opět objeli pár míst, kde jsme hledali práci. Poté jsme se vydali na liduprázdný poloostrov Vatnsnes. Zde na nás čekali kolonie tuleňů užívající si poklidnou atmosféru. Mnoho lidí sem nezavítá, jelikož nechtějí sjíždět na štěrkovou silnici obepínající poloostrov. My jsme se toho nezalekli a jeli jsme s naším malinkým autem dál. Cesta ubíhala vcelku rychle. Netrvalo dlouho a Lada uviděla prvních pár jedinců. U těch jsme se dlouho nezdrželi a pokračovali jsme v cestě. Zaujala nás až druhá zastávka, která musí být v létě obsypaná turisty. Byla to taková ekofarma s vyhlídkami na tule obecné (Phoca vitulina). Všude byly cestičky k místům, kde odpočívali. My jsme jich napočítali alespoň 50. Bylo zajímavé pozorovat, jak se mladí jedinci drží dál od dospělých a tvoří si vlastní skupiny. Strávili jsme tam docela hodně času. Zdálo se nám, že si tuleni s námi hráli. Vždy vykoukli z vody, koukli na nás a ponořili se. Najednou se vynořili na jiném místě a pozorovali, zda je spatříme. Hned co se naše oči setkali, tak opět zapluli pod hladinu. V jejich očích byla vidět inteligence a hravost. Opět jsme si vzpomněli na krutost s jakou byla lovena mláďata. Na mnohých místech planety se je podařilo vyhubit. Snad se jim zde bude dařit každým rokem lépe. 

 
Poté, co jsme dojeli na severní cíp poloostrova, tak se začala cesta zhoršovat. Docela mi bylo líto auta. Nezbývalo nám než doufat, že ho vrátíme v pořádku. Po pár kilometrech jsem se přestal snažit vyhýbat výmolům. Jelikož 50% cesty byl jeden velký výmol. Přidal jsem plyn a doufal, že to tlumiče vydrží a výmoly nebudou hluboké. Uprostřed drncavé cesty jsme zastavili u skalního útvaru tyčícího se na pobřeží. Hvítserkur byl podle pověsti zkamenělý troll, jenž se neschoval před vycházejícím sluncem. Pro nás to byl krásný příklad z geologie. Bylo jasně poznat jak vrstva tvrdší horniny stále vzdoruje moři, přičemž okolní jemnější vrstvy tvoří už jen pláž pod skalním útvarem. 

 
Cesta byla o dost horší a auto stále špinavější. Než jsme dojeli na asfaltovou silnici, bylo auto pod slušným nánosem bahna. Otřeli jsme alespoň značku a vydali se dál. Projížděli jsme údolími, která byla vytvořena sílou ledovců. V jednom údolí se na nás vyřítilo stádo čtyřiceti koní. Zastavil jsem a počkal, až stádo oběhne auto. Bylo to pro nás překvapení, jelikož jsme se nacházeli na jediné dálnici na Islandu. Aspoň si člověk může představit, jak je to tu jiné. Tolik prostoru a tak málo lidí. Prostě nádhera. Byli jsme rádi, že se počasí umoudřilo. Projížděli jsme přes vrchovinu poloostrova Skagi, která tvoří jeho páteř. Nechtěli jsme si totiž zopakovat sněžení na vrcholcích. Když jsme sjížděli z vrchoviny, objevilo se před námi údolí za nímž začínaly hory. Veliký poloostrov trollů nás přitahoval jako magnet, vysoké ostré horské štíty se tyčily před námi. Ledovce vytesaly do pohoří hluboké vrásky. Jimi jsme se chtěli proplétat, až k vrcholkům hor a obdivovat ledovce na vrcholcích. Ale měli jsme před sebou ještě dvě zastávky.


Nejdříve jsme se zastavili u kostela Glaumbær. Neměli jsme to v plánu, ale už zdálky jsme viděli krásné drnové domy. Malinké stavby nás naprosto okouzlily. Ona preciznost skladby vrstev na sebe, byla úžasná. Drny odváděly vodu od stavby a tím ji udržovaly suchou. Opravdu museli vědět, jak přežít, hlavně tedy v zimě. Ona představa přežití zimy v tak malinkém domě plném lidí mi naháněla hrůzu. Nicméně jsme jeli dál do města Sauðárkrókur, od kterého jsme si slibovali mnoho pracovních příležitostí. Projeli jsme ho asi třikrát, ale mnoho jsme toho nenašli. Nabrali jsme tedy benzín a vydali se na vytoužený poloostrov trollů. 

 
14. 4. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat