středa 28. prosince 2016

Abel Tasman National Park



Ráno jsme dojeli k našemu cíli Abel Tasman National Park. Tento malinký národní prak je proslulý svými zlatými plážemi a pobřežním životem. Dojeli jsme do infocentra a chtěli jsme si zamluvit kajaky, abychom ho mohli probádat po moři. Bohužel byl tak překrásný den, že už byly všechny předem vyprodané. Holt ne vše se povede podle plánu. Je to bohužel turistické letovisko, protože tu mají krásné pláže a i teplo. Rozhodli jsme se tedy pro variantu procházky po pobřeží s návratem po moři. Zarezervovali jsme si water taxi a vyšli jsme na 12 kilometrů dlouhou cestu okolo pobřeží. Měli jsme výhledy na nádherné pláže i ostrovy Fisherman a Adele. 


Cesta byla opravdu klidná, byl to vysypaný chodníček, na kterém jsme míjeli davy turistů. Na mnohých místech byl i krásný prales. Nedivili jsme se, že toto snadno přístupné místo je tak populární. Nemá se opravdu za co stydět. Vyhlídky nám naskytly pohledy na modř, které se prolínala se zlatými písky a zelení deštného pralesa. Na konci naší krátké procházky byla Anchorage Bay. Veliká zátoka s mnoha lidmi a loďmi. Připadali jsme si jak v nějakém ostrovním letovisku blízko rovníku. 


Vzali jsme si plavky a vydali jsme se do vody. Byla dost svěží, ale užívali jsme si to.  Strávili jsme na pláži krásný čas, ale blížila se chvíle, kdy jsme měli nastoupit do malé lodičky jen pro několik lidí. Cesta byla zajímavá, malý člun jel jak o závod a my skákali z vlny na vlnu. Lada si vybrala místečko kousek od přídi, kde již bylo jen zábradlí. Vždy myslí na to kam by mohla případně zvracet. Adélka seděla před námi. Bohužel neměla tak pěkný výhled, protože špička člunu byla stále vzhůru k nebesům a přes boční stěnu nebyl takový výhled. Pozorovali jsme pobřeží i lidi na kajakách jak si užívají překrásný den. 


Netrvalo to dlouho a už jsme byli u místního přístavu. Byl odliv a tak pro loď přijel traktor s návěsem. Jeli jsme zapřažení za traktor tak půl kilometru po pláži, kterou odkryl odliv. Překvapením pro nás bylo, že jsme jeli i po silnici k místu, kde water taxi sídlilo. Bylo to poprvé, kdy jsme jeli po silnici pohodlně usazení v lodi. Cesta se nám zdála dost adrenalinová, ale ne pro malou holčičku, která jela s námi.  Spinkala jak nemluvně. 


Byl čas na další přesun na sever. Vyjeli jsme do kopců, jež oddělují úrodnou oblast na jihu od severního cípu jižního ostrova. Cesta oddělovala malinký Abel Tasman National Park od Kahurangi National Park jež zabírá většinu hor na severozápadním cípu jižního ostrova. I zde jsme smutně pokukovali po horách, na které bychom chtěli někdy vylézt. Nicméně cesta nás vedla kolem Obrovské Golden Bay. Byla svým způsobem krásná, ale písčiny byly opravdu obrovské. Než by se někdo dostal do moře tak by si udělal hodně obtížnou procházku. To je jeden z důvodů proč tu nepotkáte tolik turistů. Jeli jsme až na sever, kde je unikátní písečná kosa Farewell Spit jež je zapsaná v Ramsarské úmluvě. 


28. 12. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat