pondělí 5. prosince 2016

Hobbiton aneb cesta tam a zase zpátky.


A je to tady, vyjíždíme z našeho ubytování v Aucklandu poznávat krásy Nového Zélandu. Nebylo by to normální, kdyby bylo vše bez problémů. Jedna starost byla o vyplacení zástavy za pokoj, kde jsme bydleli. A ta další byla moje nemoc. Přes dva měsíce nic, a když vyjedeme, tak chytnu nějakého neřáda od líného kolegy, s kterým jsem pracoval poslední tři dny. Nedá se nic dělat, chceme cestovat.


První zastávka místní Disneyland jménem Hobbiton. V těchto kulisách postavených pro Pána prstenů a posléze pro trilogii Hobit jsme strávili krásné dopoledne. Pro film Hobit již byly postavené z materiálů, které dlouho vydrží. A tak se sem jezdí koukat zástupy turistů a fanoušků těchto úžasných filmů. A mezi nimi jsme byli i my.


Dojeli jsme po malé cestičce doprostřed farmářské oblasti. Byla dost kopcovitá a tak jsme neviděli, kde se Hobití nory schovávají. Dojeli jsme na obrovské parkoviště s uvítacím domem, tam bylo vše, po čem turista touží. Lada si při čekání dala kávu a já pro změnu další dávku paralenů. Po chvilce jsme se zařadili do fronty, která čekala, až přijede autobus, který nás vezme do Středozemně. Čekání nám zkrátili vrabčáci, kteří se nad námi v přístřešku pářili a dělali různé tanečky, aby se zalíbili druhému pohlaví. Jo jaro tady běželo v plném proudu. Přijel autobus a my jsme nastoupili. Jeli jsme asi dvacet minut, než se před námi vynořil Hobitín zasazený v malinkém hlubokém údolíčku.


Vzal si nás na starost energický průvodce a vzal nás na cestičku vedoucí do Hobitína. Tučnáčím krokem jsme se vinuli po cestičce okolo kulis příbytků jednotlivých hobitů. Průvodce nám vždy barvitě vylíčil, při jaké scéně jsme mohli zahlédnout onu kulisu. Cestou také přidával jednu historku z natáčení za druhou. Vcelku jsme si onu pračku na turisty užívali. Přijížděl jeden autobus za druhým a začal se tvořit jednolitý had kroutící se celým Hobitínem. I tak se vždy našel čas, aby si každý udělal fotku před všemi dveřmi v tomto údolí. Obzvláště jeden otylý horlivý Asiat se nechával fotit před každými dveřmi, na každé lavičce a bylo vidět, jak z toho teče. Bohužel člověk nemohl navštívit Hobití noru, protože zde byli jen dveře a nic za nimi. Nás zaujali nejen dveře ale i květiny, které zde krásně kvetly a dotvářely krásnou atmosféru místa.


Mně pobavil příběh stromu na Bilbovým domem. Ten museli skácet při natáčení Hobita, jelikož se odehrával 60 let před první trilogií. A udělali strom s železa a betonu, aby vypadal mladší. Ten tam bude stát ještě hodně dlouho v nezměněné podobě. Když jsme došli ke konci, míjeli jsme mlýn, který byl opravdu povedený.


 Směřovali jsme k hospůdce Green Dragon. Zde jsme si dali výborný cider a vychutnávali si atmosféru. Sedli jsme si před krb a v klidu popíjeli, i když venku bylo skoro třicet stupňů. Rozhodně to bylo místo, které nás oba zaujalo z Hobitína nejvíce. Tady bych si opravdu rád představil dlouhý večer s přáteli okolo stolu. Bohužel čas se krátil a museli jsme se probudit z tohoto krásného snu. Had turistů se neúprosně vinul dál a museli jsme vyrazit zpátky k autobusu. Náš výlet pomalu končil. Já se těšil, že po zácpách na silnicích v Aucklandu a po zácpách na cestičkách v Hobitíně konečně uvidím přírodu východního pobřeží. To se nám splnilo a také jsme nepotkali skoro ani živáčka ale to až příště! 



5. 12. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat