sobota 31. prosince 2016

Paparoa National Park





Na kempovacím místě u hospody nás přivítal nás rázný hostinský. Vysvětloval nám kde si postavit stan a pak jsme ho uviděli, ten hamburger vypadal božsky. Postavili jsme stan a už jsme si objednávali flák masa mezi houskami. Dali jsme si pivo. Naštěstí je tu zvykem, že vám dají ochutnat do panáka pivko a pak si vyberete, které si chcete dát. Naštěstí jsme si vybrali dobré hořké pivečko. Nejprve jsem chtěl vybrat pivo s názvem Bohemian Pilsner, které má společného s Českým pivem akorát ten název. Dali jsme si v hospůdce ještě jednu pintu piva, povídali si, až se holky dostaly na vztahová témata. Byl jsem do tohoto rozhovoru také zatažen, ale bohužel jsme v debatě moc dlouho nepokračovali, protože nás pan hostinský přerušil, že bude zavírat. Šli jsme si zaslouženě lehnout. To se nám ten nízkonákladový kemp pěkně prodražil. Má to dobře udělaný pan hospodský. 


Na západním pobřeží jsme si udělali výlet na Cape Foulwind. Tento výběžek s příkrými útesy a skalnatým pobřežím je útočištěm pro mnohé ptáky i savce. Viděli jsme zde tuleně v hojném počtu.


Jeli jsme okolo západního pobřeží, bylo pod mrakem. To znamená, že jsme měli velké štěstí, většinu roku tu proprší. Jelikož je to jedno z nejmokřejších míst na planetě. Po chvilce jsme narazili na Paparoa National Park zastavili jsme u Pororari river. Šli jsme na procházku údolím, která za pár let bude opět přeplněna turisti, protože tu plánují udělat nový Great Walk. Chtěl jsem udělat větší procházku, ale předpověď počasí nevypadala moc příznivě. A tak jsme se vydali prozkoumat tohle údolí. Nezabralo nám to ani hodinu se dostat na jeho konec, ale zážitků nám to dalo nespočet. 



Vstup do údolí lemovali vysoké skalní masivy, tyčící se příkře vzhůru. Místní vegetace byla neuvěřitelná, kapradiny se střídali s palmami a stromovými kapradinami. Stromy Rata kvetly jasně červenou barvou a dodávaly zvláštní půvab zelenému údolí. Ten pocit byl zvláštní, za každou zatáčkou jsem viděl, jak na mě zaútočí Raptor. Bylo to opravdu jak v Jurském parku. Vůbec bych se nedivil, že by tady i mohl přežít tvor z těchto dávných dob. Ale oni vlastně ptáci jsou jejich potomci, tak je to vlastně i pravda. 


O kousek dál jsme zastavili na povinné zastávce pro každého turistu, který jede kolem. Pancake Rock neboli palačinkové skály jsou místní atrakcí dlouhá léta. Nikdo neví, jak vlastně vznikli, ale jsou úchvatným geologickým útvarem. A musíme říct, že i velice fotogenickým. Tuhle malou procházku jsme si užili, ale to už ke konci na nás začali padat první kapky deště. Jelikož byl čas oběda, tak holky vařily v dešti spolu se sand fly, zatím co já jsem v bezpečí a suchu auta studoval poněkolikáté mapu, kam budou směřovat naše další kroky.


Jeli jsme cestou do vnitrozemí, na další den jsme měli naplánovaný výlet na Avalanche Peak. Ale špatné počasí s námi drželo krok. Dojeli jsme do Arthurs Pass. Hlavním bodem výpravy bylo vidět místní papoušky Kea. Jsou to jediní horští papoušci na světě a bohužel jsou na pokraji vyhynutí. Turisti je krmí a oni se slítávají až k lidským sídlům v horách. Bohužel jim vysokoenergetická strava škodí a oni umírají. Hned první zastávku na parkovišti ve vysoké nadmořské výšce jsme měli možnost vidět ukázku tohoto problému. Byl zde papoušek Kea a také lidi, kteří mu dávali chleba. Je to tady opravdu na každé ceduli.! Nekrmte ptáky Kea ! Marná snaha někteří turisté holt nemají inteligenci ani jako ten papoušek. Jeden článek určitě budu věnovat těmto individuím. 

 
Dojeli jsme do horského městečka a ženská část osazenstva prosadila ubytování v hostelu, jelikož pršelo a také byl Silvestr. Musím říct, že i mě bylo příjemně, když jsem déšť pozoroval z okna. O půlnoci jsem rozdělával šampaňské, které málem špuntem vysklilo zarámovanou mapu (byla naštěstí za plexisklem …), následně jsem ho rozlil do skleniček, ale také Adélce na oblečení. Uvidíme, co nám ten Nový rok přinese za nová dobrodružství!




31. 12. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat