neděle 1. ledna 2017

Arthurs Pass a Hokitika Gorge




Ráno jsme se probudili do nového roku, bylo pod mrakem a každou chvilku hrozilo, že opět začne pršet. Celou noc pršelo a tak bylo venku pěkně vlhko. Nechtělo se nám ani vylézt s hostelu ven, natož se šplhat kilometr do výšky, abychom spatřili mrak z vnitřku se sprškou čerstvého sněhu do obličeje. Po zhlédnutí předpovědi a krátkou rozmluvou s paní v infocentru bylo jasno, tenhle dvoudenní výlet musíme vzdát. Prošli jsme se po malinkém horském městečku Arthurs Pass a nasedly do auta. Ještě jsme se stihli informovat, kde můžeme spatřit papoušky Kea. Bylo nám řečeno, že v sedle, kde je výhled na silnici překonávající údolí. 


Měli jsme štěstí, byla tam hašteřivá dvojice Keů. Byli tak roztomilí. Dívali jsme se na ně snad několik desítek minut. Stále přelétávali z místa na místo a producírovali se před objektivem jako správné modelky či modelové. Byli na pozornost zcela zvyklí. Bylo zajímavé se koukat, jak se perou. Netušíme, jestli to byl pár, ale připadalo nám to tak. Po delší době jsme se i koukli na to, k čemu vyhlídka sloužila. Most překlenoval horské údolí. Byl to zajímavý pohled, když si člověk uvědomí, že jde o jednu z mála cest kudy se dostat na západní pobřeží. 


Jeli jsme dál, zastavili jsme se ještě u parkoviště, kde jsme viděli našeho prvního papouška Kea. No jo! Už se zase ládoval něčím lidským. Na první pohled byl tlustší nežli předchozí dva jedinci. Holt tlustý Kea je mrtvý Kea. Některé turisty fakt mrdnout palicí po hlavě. Bohužel jsme jeli tou samou cestou na západní pobřeží. Jak už jsem zmiňoval, mnoho jich tu není. 


Dojeli jsme do městečka Hokitika. Zastavili jsme se na chvilku a prohlédli jsme si městečko. Na doporučení jsme si zašli na masový koláček do místního pekařství. Lepší jsme nejedli, je to taková dobrota! Musím říct, že jsme se pěkně najedli. Nevěřil jsem, jak může být koláček tak napěchovaný kvalitním masem. Jak se rozpadal na jazyku.  No boží! I teď, kdy píši tyto řádky, slintám jak o život, stačí jen myšlenka na ten koláček.




Všichni krásně najedení jsme jeli dál, zabočili jsme do vnitrozemí. Jeli jsme rozsáhlým údolím, kterých na západním pobřeží mnoho nepotrkáte. Když jsme přejeli zemědělskou oblast, přivítal nás Hokitika Gorge. Byl jsem zvědavý, četl jsem o něm úžasné věci a moc jsem se těšil, až uvidíme jeho průzračnou vodu. Byl to velký omyl. Jak jsme dojeli, bylo nám jasné, že neuvidíme z průzračné dravé říčky skoro nic. Po vytrvalém dešti se údolím vinula řeka s barvou jako cement. Byl čas se přesunout k hlavním lákadlům západního pobřeží. Ledovce bohužel nepočkají a tají závratnou rychlostí.





 1. 1. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat