pondělí 23. ledna 2017

Luxusní večeře v soukromém apartmá na liduprázném ostrově Stewart Island.



Den čtvrtý jsme vyrazili brzo ráno. Dokonce jsme za okny pozorovali, jak se pase koloušek. Bylo by to hezké třeba u nás v Čechách, ale tady sika běloocasá nemá co dělat. Pomalu, ale jistě nám začalo docházet, že ten ráj, který tu býval, už není. Skoro z celého ostrova udělali nedávno Národní park. Bohužel jsme nenarazili na žádné stopy toho, že by se tu dělalo něco proti zavlečeným druhům. Což platí i pro vysokou, kterou zde vysadili již Maorové před několika staletími. Aby nahradily ptáky Moa, které zlikvidovali během několika set let po svém příjezdu.

 
Lov je tu obecně velice oblíbený. A proto, když se tu sype z letadel a vrtulníku jed zvaný 1080, nastává problém. 1080 je zabiják pro krysy, lasičky a jiné predátory. Nejčastěji se sype v období, kdy dochází k páření hlodavců, aby se zamezilo narození nových jedinců. Toto období koreluje i s obdobím kladení vajec místními ptáky. Lovci jsou ze sypání jedu rozčarovaní, protože se po aplikaci nesmí dlouhou dobu nic lovit, aby nedocházelo ke kontaminaci potravy i pro lidi. Lovci se soustředí na okamžitý užitek v podobě lovu. Ale nedochází jim, že když všechny druhy ptáků vymizí, zmizí i les, který je obživou i pro ty introdukované srnky. Kdo bude roznášet semena stromů, na které se ptáci přizpůsobovali miliony let? Nejsem zastáncem toho, že nejlepší ochranou přírody je sypat tuny chemikálií do pralesa. Ale projděte se tím panenským pralesem. Zastavte se. A nechte si zdát o ohlušujícím zpěvu ptáků, který popisovali mořeplavci, jenž objevili Nový Zéland pro Evropany. 

 
Mnohé druhy jsou už v kolonce vyhynulý a někteří jsou v počtech pár desítek. V rezervacích udělaných na pár malých ostrůvkách kolem hlavních ostrovů. Ty ještě zvládnou ochránit před predátory. Znalý této problematiky vědí, že genetická diverzita těchto druhů je tak chabá, že bude zázrak, když obstojí další století. Již teď se ukazuje, že nově narození jedinci jsou daleko více náchylní k nemocem a častokrát jsou i neplodní. Dalším velkým problémem jsou různé genetické mutace. Možná, když bude mít každý pták svojí lidskou chůvu, jako je to u „přežívajícího“ druhu nelétavých papoušků Kakapo, tak je poznají i další generace.


Nicméně jsme vyrazili. Rozloučili jsme se s naším kamarádem Matthewem. Doufali jsme, že ho potkáme na další chatě. Stále zvažoval, jestli to svým tempem dokáže projít. Byl holt dost pomalý, co nám trvalo 6 hodin, jemu trvalo 8 až 9 hodin. Uvidíme, doufáme, že s tímto mořským biologem znovu shledáme. Začátek cesty byl pohodový, ale to se zanedlouho změnilo. Bylo to ten nejhorší „Up and Down“ co jsme šli, byly to strmé rokle jedna za druhou. Bylo to nekonečné. A hlavně furt to samé. Začala se nám dít ta nejhorší možná věc. Začala se nám hroutit morálka. Nebylo tu zatím nic zvláštního, co jsme ještě neviděli. V myšlenkách jsme se upínali na slova staré Rangerky. „Prvních pár dní je těžkých, ale až se budete blížit západnímu pobřeží, uvidíte krásné věci.“ Upínali jsme se k tomuto čím dál pevněji. Déšť nás ten den nešetřil. Takže si dokážete představit, jak to klouzalo a jaké bylo bahno. Všechno jsme měli hezky nacucané.

Opravdu jsme necítili, že bychom z batohů něco ujedli. Což bychom měli poznat na váze batohů. Bohužel nic. Stále se nám hezky zařezávaly do ramen i boků. Poté co jsme si řekli asi po páté, „to už musí být ta řeka, která vede k pobřeží“. Jsme ji konečně našli. Posledních pár minut a byli jsme tam. 12 kilometrů nám zabralo 7 hodin. Zhroutili jsme se na postel. Řeka se vlévala do oceánu a udělala krásné malé údolíčko. Na břehu říčky dvě stě metrů od moře, byla Yankee River Hut. Bylo to nádherné místo. Konečně jsme měli pocit, že jsme na výjimečném kousku naší planety. Z návštěvnické knihy jsme zjistili, že za poslední měsíc chatu navštívilo 40 lidí. Také jsme se dočetli, že někteří zde viděli ptáky kiwi, tučňáky žlutooké, a také že se někteří nemohli dostat do chaty, protože na verandě se válel Sea Lion. Doufali jsme tedy, že něco uvidíme. Dorazili jsme poměrně brzo a tak jsme si po odpočinku v chatě ještě vyrazili na obhlídku.

Nenašli jsme ani lachtany ani tučňáky, ale zato jsme našli mušle. Já jsem šel zatopit a Lada si vzala nůž a odloupávala mušle od kamenů. Podařilo je jí jich naloupat jenom pár, protože začínal být příliv a mušle byly pod vodou. A ty co se daly odloupnout, tak byly pevně přichycené na kamenech. Rozhodující byl vždy okamžik překvapení. Pokud se nepodařilo dostat nůž pod mušli hned na poprvé, tak už Lada neměla šanci ji odloupnout.



Kamna v chatě měla dobrý tah a za chvilku bylo v chatě teplo a mohli jsme si usušit vše potřebné. Udělali jsme si na kamnech čaj a dali podruhé vařit již vypreparované a očištěné nohy mušlí. No nikdy jsme nebyli fandové mušlí, ale byly to kalorie. A tak jsme je snědli, bylo to jako žvýkat nedovařený kravský žaludek. Den byl dlouhý a tak jsem chodil na dřevo. Co spálíte, musíte zase doplnit. To je jedno ze základních pravidel. A já to dělal rád, protože bylo už takové vedro, že se mi z toho dělalo mdlo. Bohužel Matthew to vzdal. Byli jsme sami. Úplně sami v pralesích Stewartova ostrova. Ještě nám zbyla energie a tak jsme v noci šli hledat ptáky Kiwi. Šli jsme podél pobřeží, když mě Lada chytla za ruku. Myslela si, že před námi leží obrovský sea lion, ale ukázalo se, že to byl jen kus kmenu, který vyplavilo moře. Další zklamání. Našli jsme akorát jednoho possuma a divokou kočku. Opravdu jsme došli tak daleko od civilizace, abychom zjistili, že i tady už není co zachránit?






23. 1. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat