pátek 20. ledna 2017

Stewart Island - První den našeho největšího dobrodružství


Konečně to vyšlo, nalodili jsme se i s našemi napěchovanými krosnami. Lada byla připravená, prášky proti mořské nemoci měla v sobě a v ruce držela Coca-Colu. Začátek byl klidný a pak jsme vyjeli na otevřené moře. Vlny byly pořádné. Loď se kymácela a Lada úpěnlivě hleděla na malinkatý maják v dáli, který se vzdaloval. Snažila se ho stále mít na očích, i když se loď houpala jak o život. Zjevně ji to dělalo dobře a tak jsem se jí snažil v onom zírání co nejméně rušit. Jen jsem si jí párkrát vyfotil, natočil, aby bylo zdokumentováno, jakou může mít krásnou nazelenalou barvu.


Zatím jsem pozoroval, jak projíždíme okolo různých skal, které občas z oceánu vykoukly. V půli cesty už byly vlny opravdu veliké. Kapitán musel i loď párkrát skoro zastavit. Asi abychom nějak blbě nenajeli do vlny. Holt bylo znát, že několik dní opravdu silně foukalo a vlny se ještě nestačily rozplynout. Posádka začínala mít na pylno, nosila mnohým, co zezelenali mokré utěrky a dávali je lidem okolo krku. Netrvalo dlouho a už tam jedna paní zvracela. I mě nebylo nejlépe a to se mi nikdy nic neděje a užívám si vlnobití. Zanedlouho po prvním začal zvracet další člověk. Nakonec jich zvracelo docela hodně ani nevím kolik. Už jsem na to neměl žaludek, přidal jsem se k Ladě, která neustále hypnotizovala ostrůvky, kolem kterých jsme pluli. Nevypadala vůbec dobře a moje vtípky nepadly na úrodnou půdu. Všimnul jsem si, jak se jí na nose začínají dělat krůpěje potu a říkal jsem si, kdy vytáhne papírový pytlík. Krůpěje rostly i na čele a pomalu jí stékaly po tvářích na krk až k výstřihu. Ještě že si vůbec nevšimla, že kolem ní lidi zvrací. Jinak by snídaně byla venku.   
Konečně jsme dorazili blíže ke Stewartovu ostrovu. Vlny se začaly zmenšovat a ostrov byl už krásně vidět. I ostrovy okolo přístavu Oban. Příjezd byl úplně pohádkový. Kolem lodi začali létat Albatrosi. Byli neuvěřitelní. Ta dokonalost letu. Skoro ani nehnuli křídly, jen klouzali po vzduchu. Někteří i pár centimetrů nad hladinou. Skoro jako by se dotýkali konci křídel hladiny. Neuvěřitelné jak Matka Příroda dokázala vytvořit tak dokonalého letce. S rozpětím tři metry byli nepřehlédnutelní. Opravdový živý kluzák. 

 
Měli jsme nádherné výhledy jak na hlavní tak vedlejší ostrůvky. Zanedlouho už jsme byli v přístavu a vystoupili jsme. Chvilku jsme si počkali, než nám vyloží krosny. A pak jsme vyšli do tohoto přístavu s pár ulicemi. Zašli jsme do Infocentra pro rady na cestu a hlavně pro mapku. Paní nás nejdříve začala strašit, ale když viděla, že jsme odhodlaní a připravení na všechno začala nám popisovat desetidenní cestu a na co si dát pozor. Bedlivě jsme jí poslouchali. Bylo vidět, že má spoustu zkušeností, o které se může podělit. A jakpak by ne, mohla to být klidně moje babička. Nabytí informacemi jsme vyrazili, bylo po poledni a čekala nás dlouhá cesta. První část cesty byla z přístavu do Lee bay přes Horseshoe Bay. To bylo po jedné z mála cest na ostrově. Cestu jsme měli za sebou jedna dvě, ale každý krok s napěchovanými krosnami nám bral hodně energie. Dali jsme si pozdní oběd v Lee Bay, kde byl začátek North West Circuit Track. První část, která vedla po turisticky oblíbeném Rakiura Great Walk byla za odměnu. Cestičky pro důchodce, jak jim s oblibou říkáme, jsme prošli jedna dvě. Kdyť to bylo pouhých 8 kilometrů po chodníčku vysypaném štěrkem.

 
Přešli jsme i pár mostů. Vedli přes říčky, které měly zcela hnědou barvu. Ještě že jsme si vzali pilulky do vody. Jen z pohledu na tu vodu bych mohl dostat střevní potíže. Také jsme poprvé procházeli přes delší pláž zvanou Maori Beach. Zde byla v dobách minulých pila, kde se zpracovávalo dřevo z místního pralesa. Naštěstí už z této doby nezbylo nic. Příroda si vzala tuto část zpět. Lada se jen smutně koukala po obrovských škrblích. Kdyby to bylo kdekoliv jinde, tak by si jech několik kilo nesbírala. Zanedlouho už jsme byli u odbočky na North West Circuit Track. Paní v infocentru nás upozornila, že to může být „trochu bahnité“. A tak jsme byli překvapeni, bylo to na nás bahnité docela dost. Měli jsme v nohách asi 12 kilometrů, ale ta pravá sranda teprve začínala. Nevzal jsem si ani návleky, řekl jsem si, že to bude v pohodě, dyť bylo před námi jenom 6 kilometrů. Poprvé jsme pocítili onu sílu Stewartova ostrova. Nejdříve jsme šli po rovině. Tam byly rozsáhlé bahnité úseky, které jsme obcházeli, takže jsme se často zasekávali v porostu. Ale skrz se nám nechtělo, protože bylo hluboké 30 cm. Občas jsme šli skrz, protože to nešlo jinak. Člověku občas zmizela skoro celá hůlka v bahně, když zkoušel, kam je vhodné šlápnout, aby nezapadl až moc hluboko. Už jsem se těšil, jak vejdeme do kopcovitější části, kde jsem očekával méně bahna. Proč by ne, vždyťje tam větší spád a voda odteče. Na mapě to vypadalo, jako kdybychom měli překračovat čtyři potoky. Ale bylo jich mnohem, mnohem víc. Opět jsme si zabrblali nad místními mapami.

 
Vzpomněli jsme si na slova paní z infocentra. Bude to nahoru a dolů. Takový průměrný „Up and Down“ se skládá z dvacetimetrového klesání do údolíčka. Mnohdy musíte slézat z „žebříku“ z kořenů. Překročíte potok a to samé vylezete nahoru. Nahoře si užíváte opojné chvíle, kdy jdete v horších případech jen 20 metrů po rovině a pak jdete nanovo dolů. Musíme říct, že v bahnitém prostředí, kde se vám smýkají kořeny pod nohama, je to vyčerpávající. Krosna se vám zařezává do ramen, protože mnohdy musíte předvádět bizarní nahýbání, ohýbání a skákání abyste prošli překážky rychle. A my jsme měli naspěch, moc světla nám nezbývalo. Netušili jsme, kde jsme. Opravdu jsem se neorientoval. Z mapy nešlo vyčíst opravdu nic. Když očekáváte čtyři větší údolí a místo toho jdete dvanáctým velkým a stále nic. 

 
Uprostřed cesty jsme předběhli jednu starší paní. A hned na to i jednoho starého pána. Ten se s námi zamyslel, kde asi tak můžeme být. Šli jsme dál a pán, který vypadal dost uříceně, odložil svojí krosnu a šel zpátky za svou paní. Asi, aby jí pomohl. No nečekali jsme, až přijde a vyrazili jsme. Čas byl proti nám. Už jsme byli šest hodin na cestě a síly nám docházeli. Šli jsme dál, stan se nám stavět nechtěl. Konečně po dalších „Up and Down“ jsme dorazili na pláž, z které jsme viděli Bungaree Hut. Náš první nocleh. Než jsme si stačili rozvázat boty, bylo kolem nás hejno Sandflys. Vždycky nám urychlí naše přezouvání. 

 
Vstoupili jsme do chaty a pozdravili jsme se s lidmi, kteří byli v chatě. Moc jsme se nimi nebavili a šli jsme odhodit krosny a na chvilku si natáhnout záda. Oněch posledních 6 kilometrů nám dalo zabrat třikrát víc než počátečních 12 kilometrů. Byli jsme rádi, že jsme stihli oněch 20 kilometrů za 7 hodin a především že jsme došli ještě za světla. Po hodině jsme se probrali a začali si vařit. Uvědomili jsme si u toho, že už se stmívá. „Kde je ten starý pár?“. Ještě jsme chvíli čekali, přeci ještě světlo bylo a nechtěli jsme dělat paniku. Dojedli jsme. Konečně jsme viděli, jak někdo jde k chatě. Byl to starý pán, svlékl se a začal téměř okamžitě vařit večeři. Ale byl divný. Roztřesený. Měl toho zjevně dost. Místní se ho zeptal, jestli je v pohodě. On odvětil, že není. „Mám někde v lese manželku. Ona je dnes strašně pomalá.“ A pokračoval ve vaření. Vytřeštili jsme oči. Byli jsme rádi, že jeden z lidí v chatě byl místní Ranger. Zabalil vše potřebné a vzal s sebou ještě jednoho kluka z chaty a šli do tmy hledat ženu staršího pána. Naštěstí ji našli v lese a vzali jí krosnu a doprovodili k chatě. Byla to dlouhá hodinka. Paní byla úplně vyklepaná. Trvalo jí dost dlouho, než byla čehokoli schopná. Šli jsme spát. V hlavách se nám furt honila jedna věc. Jak mohl nechat svojí manželku někde v pralese?

 20. 1. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat