čtvrtek 19. ledna 2017

Čekání než pojede ferry na Steward Island


Už jsme byli blízko přístavu, odkud vyplouvala loď na Stewart Island, ale počasí nevypadalo dobře. Déšť a hodně silný vítr měl pokračovat i nadále. Odložili jsme start naší vytoužené cesty. A tak jsme si cestu prodloužili a zajeli se kouknout na nejjižnější místo na jižním ostrově. Slope point, jak se toto místo nazývá, ale nebylo nic výjimečného. Akorát maják a cedule jak je to daleko k jižnímu pólu -  pouhých 4803 kilometrů. Chvilku jsme pozorovali mocné vlnobití, protože celou noc silně foukalo. Několikrát přišla velká vlna a dostali jsme slanou spršku přímo do obličeje, i když jsme od útesů byli hezkých pár metrů. Jeli jsme dál se kouknout na lachtany novozélandské na Waipapa point. Tentokrát jsme zde našli pouze jednoho velice mladého samce. Nebyl tak veliký, ale byl těsně pod písečným převisem. A tak jsme si stoupli i lehli na dunu a pozorovali jsme ho ze tří metrů. Byl to krásný zážitek mít takového tvora na dosah ruky. Jemu to bylo zjevně úplně jedno a lebedil si v písku.


Dojeli jsme do knihovny a zase dělali něco na internetu a také psali blog. Večer jsme si ani nevařili večeři a jedli suchary a přitom koukali na film v autě. Vůbec se nám nechtělo stavět stan v dešti. Další den vypadal obdobně zase v knihovně a čekání na lepší počasí. Další den bylo trochu lépe, ale jen na chvilku takže jsme si stihli udělat procházku kolem zatopeného povrchového dolu, u kterého jsme přenocovali. Měli udělanou opravdu krásnou zahradu okolo vodní plochy. Bohužel krásné jezírko z dolu na uhlí neuděláte, vypadalo dost toxicky.


Ten den jsme zajeli i do místních bažin. Měli jsme výhled na krásnou Waituna Lagoon. Ale moc přírodních bažin jsme neviděli. Spíše jak z bažin udělali pastviny pro svá stáda krav a ovcí.


Navečer třetího dne čekání jsme se v kempu zabalili do krosen vše potřebné na 10 denní putování pralesy Stewartova ostrova. Byli jsme připravení. Lada spočítala, kolik jídla budeme potřebovat. Začali jsme to šťouchat do krosen. Na oblečení mnoho místa nezůstalo, protože krom spacáků jsme brali i stran a karimatky. Sice bylo v plánu spát v chatách, ale kdyby se něco stalo, měli jsme okamžitý úkryt s sebou. Takže dvě trička jedno na spaní jedno na chození, troje trenky, jedna mikina a jedna bunda. Dvoje kalhoty a jedny kraťasy. A ještě dva páry ponožek a jedny záložní podkolenky. K tomu čepice, rukavice, návleky a hůlky no co si víc přát na deset dní v bahně Stewartova ostrova.

Čtvrtý den ráno. Ranní vstávání a volání na terminál ferry, jestli dneska jedou. Po kladné odpovědi Lada zamluvila lístky. Ano. Konečně. Jedeme na Stewart Island. Krosny zabaleny auto nastartováno. Jen zařadit rychlost a jedeme do přístavu. Počkat Ladě zvoní telefon. Jsme v prdeli. Moře je stále rozbouřené další den, kdy ferry nejede. Tak zas do knihovny psát blog, vybírat fotky…

Navečer jsme dojeli do beckpackeru v Bluffu hned naproti přístavu. Potkali jsme tam pár lidí, kteří jdou velký treck. Tedy od tohoto místa až po nejsevernější cíp severního ostrova. Je to nějakých 3500 kilometrů a musím říct, že bychom asi nechtěli jít až tak dlouhé vzdálenosti a putovat 3-5 měsíců. Hostel, kde jsme bydleli, by mohl sloužit pro nějaký horor nebo historický film. Vše bylo staré tak 80 let. V pokoji jsme marně čekali několik desítek minut než se rozsvítí světlo, ale nedočkali jsme se. Jelikož bylo chladno a spacáky jsme měli zabalené v krosnách, tak jsme se snažili usnout jen pod dekou. Asi po půl hodině to Lada nevydržela a šla zkoumat, jak se zapíná ten historický přímotop. Po několika minutách se jí to podařilo a za chvíli jsme usnuli. Občas tu bylo i něco mladšího, ale tady slovo oprava bylo asi sprosté slovo.  Snad to nekonečné čekání skončí. Uvidíme, co nám přinese pátý den. Snad náš sen o putování pralesy Stewartova ostrova.



16. 1. - 19. 1. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat