neděle 15. ledna 2017

Tentoktát směr z Dunedinu do Curio bay


Z Omaru jsme popojeli ještě kousek na jih a zakempovali jsme v noci u Herbert fores.  Vstali jsme brzo z rána a jeli k Shag point, prošli jsme se a viděli kormorány a lachtany. Bohužel tu nebyl ani záchod a tak jsme se rozhodli si dát snídani u odpočívadla cestou do Dunedinu. Takové jsme nenašli a tak jsme to zakempovali v jednom městském parku a udělali si tam brzký piknik. Skoro celý den jsme strávili v knihovně a plánovali cestu na náš vytoužený ostrov. A nejen na ten ještě jsme toho chtěli vidět hodně, museli jsme přeci využít „léto“. V knihovně nás zastihla zpráva, že Adéla v pořádku doletěla do Prahy, tak Ladě spadl velký balvan ze srdce. Byl jsem dokonce pochválen místní knihovnicí. Pověděla mi, že je hezké vidět někoho si číst v knihovně. Četl jsem si Lady cestovní deníček. 

 
Projížděli jsme okolo Nugget ponit a tak jsme se tam ještě jednou zastavili. Koukli jsme se na tato skaliska zařezávající se hluboko do oceánu ještě jednou. Měli jsme hezčí počasí, ale neviděli jsme ani kosatku ani rypouše sloní. Zato jsme zde byli navečer a tak se nám naskytnul pohled na vzácné tučňáky žlutooké. Viděli jsme jich tu o dost více nežli v Curio Bay, ale bohužel z větší vzdálenosti. Holt to první pozorování bylo pro mne to nejlepší. 

 
Vybrali jsme si krásný kemp u pláže. Bohužel k ní vedla štěrková cesta a tak to bylo na déle se tam dostat. Ale stálo to za to. Pláž Purakaunui i skaliska obklopující jí byli krásné. Byli jsme unavení a šli zkolabovat. Ráno jsem se šel projít a obdivoval jsem chaluhy, které byly při odlivu krásně vidět. Bohužel jsem je obdivoval sám, Lada zůstala u stanu. Dospávala se na dece a pak i zalezla do auta, protože foukalo. Holt naše těla rozhodně odpočinutá nebyla. 

 
Nicméně se Lada po chvilce zmátořila a vyjeli jsme, koukli jsme se cestou na vodopád Matai, který nás neoslovil. Projížděli jsme okolo Cathedral Caves a měli jsme štěstí, zrovna byl odliv. Což je jediný možný čas kdy se tam dá jít. Zjistili jsme, že je to placené, prohrabali jsme všechno možné, ale oněch 10 dolarů jsme neměli. Naštěstí paní přimhouřila oči a stačilo jí těch 9, co jsme našli. Sešli jsme na pláž. V dálce jsme zahlédli Sea Lion, jak se vrací do oceánu. Přišli jsme ke dvěma propojeným jeskyním vyhloubených vlnobitím. Měli úctyhodnou velikost. Na stropě se začínala tvořit krápníková výzdoba. Nakonec nás těch pár dolarů nemrzelo. Prošli jsme si jeskyně během chvilky a měli hezký zážitek. 

 
Kousek odtud jsme si udělali procházku do Catlins Conservation Area. Byla to krásná procházka rozmanitým pralesem. Na konci nás čekal McLean Falls. Tyto vodopády už stály za to. Byla to nádherná podívaná. Tenhle malinký výlet byl opravdu povedený. 

  
Večer jsme dojeli do Curio Bay, kde jsme před několika dny pozorovali tučňáky. Nyní jsme se vydali na opačnou stranu. Do zátoky s pláží. Když jsme dorazili, viděli jsme v zátoce proplouvat skupinu delfínů, byli od nás docela daleko. Procházeli jsme se po pláži, ale bohužel blíže nepřiplavali. A tak jsme se vydali na nedaleké skalnaté pobřeží. Několika denní vítr stále sílil a tak se tvořily velké vlny. Byla to krása pozorovat, jak narážejí do skal a přitom rozpohybovávají koberec řas. Zahlédli jsme na konci útesů skupinu lidí, jak něco pozorují. Přišli jsme blíž a bylo nám to jasné. To byla podívaná! 


Lachtan máchal hlavou ze stany na stranu. Snažil se naporcovat obrovskou rybu, jenž pevně tisknul mezi čelistmi. Vždy se zakousl do načaté části a mácháním utrhnul červené masíčko, zbytek ryby letěl dál. Zase si jí našel, pevně se zakousl do načaté části a tak systematicky postupoval směrem k ocasu.  Když lachtan zvážil, že by se mu mohla ryba vejít do jícnu tak jí začal polykat. Vypadalo to bizarně a nechutně. I zbytek ryby byl obrovský. Trvalo mu to nějakou chvíli, ale nakonec jí do sebe nasoukal. Ještě jsme se chvilku prošli po útesech, z kterých vystupovali zkamenělé stromy. Pozorovali jsme mocné vlnobití. Chtěl jsem ještě jít večer na tučňáky, ale začalo pršet a ještě více foukat. Ještě že jsme měli špunty do uší, jinak bychom neusnuli. 

  


14. 1. - 15.1. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat