neděle 22. ledna 2017

Stewart island den druhý a třetí

 
Den druhý jsme si pospali. Potřebovali jsme nabrat síly. Při snídani jsme si všimli, že nám jeden z lidí z chaty zanechal na stole jídlo. Byl to Matthew, kluk z Anglie, který měl v plánu jít stejnou trasu jako my. On ale vyrazil dříve a tak jsme mu za jídlo nestačili ani poděkovat. Vyrazili jsme. Kousek od chaty jsme narazili na Rangera který šel naproti nám. Na zádech měl velkou srnu. Šlo se mu ztěžka v bahnitém terénu s takovou zátěží, radši jsme mu jen uhnuli a prohodili pár zdvořilostních frází. Cesta byla nejdříve do kopce a pak z kopce na pláž. Netrvalo dlouho a narazili jsme na Matthewa. Měl dost pomalé tempo. Něco měl s nohou (asi natažený sval) a tak jsme šli chvilku s ním a čekali jsme na něj. Nakonec jsme se s ním domluvili, že na něj počkáme na dlouhé pláži. Nebylo to nejlepší místo, kde na něj počkat. Sandflys nás otravovaly. Museli jsme být neustále v pohybu, jinak by nás uštípali.Sice jsme sebou měli repelent, ale ten fungoval asi tak deset minut.

 
Matthew nakonec dorazil a domluvili jsme se s ním, že na něj počkáme v následující chatě. Cesta onen den byla méně bahnitá, ale o to více bylo „Up and Down“. Po šesti hodinách jsme zdolali 12 kilometrů. Nikdo v chatě nebyl a tak jsme se mohli trochu ošplouchnout v umyvadle. Počasí nám přálo a tak bylo pod mrakem a ani nesprchlo. Čekali jsme hodinu a půl než dorazil za námi Matthew. Byl to hezký večer, popovídali jsme si o všem možném. Hlavně o přírodě. Ale také bylo jedno věčné téma. A to události minulého večera. Nikdo z nás nechápal, jak onen starý pán nechal v pralese manželku. Matthew také přihodil historku, proč nám nechal jídlo. Bylo to tak, že potkal chlapa, kterého v noci vyplavila řeka, když spal ve stanu. Vzala mu boty a další nezbytné vybavení. A tak mu předal jídlo, co měl a šel nejkratší možnou cestou do přístavu. Byli to hned dvě odstrašující události za sebou. Musíme si dávat pozor, příroda zde chyby trestá. A my jsme se chystali o hodně dál do útrob pralesa. Stále jsme byli blízko záchraně, když by se nám něco stalo. Ale to nepotrvá dlouho. Ladě se nechtělo z vyhřátého spacáku a tak zůstala v chatě a zapisovala si události minulých dní do diáře. Ale já a Matthew jsme se vydali na lov ptáka Kiwi. Chodili jsme okolo řeky, ale neměli jsme štěstí. Tak jsme si řekli, že to zkusíme zítra. V této chatě jménem Christmas Village hut jsme hodlali přespávat hned dvakrát. 

 
Den třetí jsme měli v plánu zdolat horu Mt. Anglem. To je nejvyšší hora Stewartova ostrova. Není nikterak velká má necelý kilometr, ale i tak je na vrcholu alpínské pásmo. Vyšli jsme pozdě. Čekali jsme, jestli se zlepší počasí. Nestalo se tak a nezbývalo než vyrazit. Bylo to úchvatné, jak málo výškových metrů stačí, aby se změnila skladba lesa. Nejdříve byl prales, kde převažovaly stromy rimu. V tom se nám šlo docela dobře. Pak následoval les složený výhradně ze stromů Kanuka. Ten den hodně foukalo a tak nebylo příliš bezpečné procházet. Cestičku jsme často ani neviděli, protože byla poseta vyvrácenými a rozlámanými zbytky lesa. Zjevně tu prošla slušná vichřice a nebylo tomu dlouho. Některé části cesty nám připomínali hru Mikado , jak byly kmeny naházeny jeden přes druhý. Šli jsme dál, začala další proměna lesa. 

 
Tentokrát zde byly velice tvrdolisté a houževnaté keře či stromy, kterým dominovala Brachyglottis Rotundifolia. Ono to bylo něco mezi. Každopádně ještě jsme byli pod jejich příkrovem a silný vítr k nám nemohl. Zato jsme museli překonávat překážky shrbení, protože koruny byly velice nízko. A nepoddajné větve se nedaly ani ohnout. Byla to opravdu houževnatá dřevina. Ale ani ta nevydržela ve vyšších částech hory. Byli jsme už odkrytí a vítr nám pěkně ofukoval hlavy. Ale měli jsme konečně výhled. Zahlédli jsme moře i okolní hory, jejichž vrcholky byly v mracích. Vydali jsme se nahoru. Keře mnohdy ustupovaly mokřinám, kde jsme se pěkně bořili do bahna. Zanedlouho jsme byli v alpínském pásmu. Vítr byl silný. Nic mu nebránilo se do nás pořádně opřít. A do toho pršelo. Byli jsme uprostřed mraku a viděli úplné prd. Zalezli jsme za kámen, kde jsme měli trochu závětří. Koukli jsme se na sebe a rozhodli jsme se to vzdát. Za to to nestálo. 

 
Počasí bylo stále horší a vyčerpávat se zbytečně na začátku cesty by se nám mohlo vymstít. A příroda to tu trestá tvrdě. Šli jsme dolů. Bylo až překvapivé, jak bylo v nižších partiích krásné počasí s porovnání s vrcholkem. Nefoukalo, nepršelo jen bylo příjemně pod mrakem a občas nějaká ta malá sprška. Došli jsme do chaty, kde na nás čekal Matthew. Zase jsme příjemně poklábosili a také ho naučili, prší. Pobavila nás historka, jak požádal svoji přítelkyni o ruku. Chystali se na výlet po trans Sibiřské magistrále, když v tom slečnu chytnul slepák. Vydali se tedy do nemocnice. Ale co nečekali, tak bylo vybavení z poloviny minulého století. Jelikož Matthew nevěděl, jestli slečna operaci zvládne, tak ji před operací požádal o ruku. Během čekání, jestli operace dopadne v pořádku se dověděl, že nemocnice vypadá strašně z toho důvodu, že kousek vedle postavili novou a ještě všechna oddělení nejsou přestěhovaná. Naštěstí operace dopadla v pořádku a příští rok budou mít svatbu :)

21. 1. - 22. 1. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat