pátek 6. ledna 2017

Jeskyně Waiau

  

Jelikož plavba po fjordu končila okolo třetí hodiny odpolední, měli jsme ještě několik hodin světla a tak jsme chtěli den využít naplno. Projížděli jsme údolím, jež bylo obklopeno horskými masivy Fiordlandu a Takitimu Mountins. Zanedlouho se údolí rozevřelo do šíře a jeli jsme oblastí plnou pastvin. Dorazili jsme do blízkosti městečka Clifden, kousek od něho se nacházejí jeskyně Waiau. 


Na Zélandu je to trošku jiné, než v Čechách stále zde je spousta míst, která nejsou turisticky přehlcené a tak je tu možnost si v klidu za jeskyňařit. Adélka asi měla pocit, že půjdeme po chodníčku se zábradlím, abychom neponičili místní výzdobu. No přišli jsme k jeskyni a po 15 metrech bylo první podlézání, že se člověk musel hodně sklonit. Chodbičky tedy byly velice úzké a nízké. Adélka dostala záchvat klaustrofobie a tak jsme ji dali klíče od auta a šli si projít jeskyni sami. Hned po pár metrech jsme viděli první Glow Warms tedy místní světélkující hmyz, který chytá svojí kořist díky bioluminiscenci. Čím více je hladový, tím více svítí. Zhasnuli jsme čelovky a pozorovali světélka zářící v temnotě. Na jednu jsme si posvítili a pozorovali jsme, jak má kolem sebe uspořádanou síť do které lapá své oběti. Stává se, že tato larva chytne dospělé stádium svého druhu. Takže jsou to takový kanibalové. Šli jsme dál a prostory byli čím dál užší a nižší. Byli jsme rádi, že jeskyně měla značení šipkami, kudy se má člověk vydat. Jinak bychom odtud nikdy nevylezli. Jelikož jsme se plazili v podzemí určitě přes kilometr. 

  

Za každou úzkou částí bylo něco nového. Místní výzdoba byla okouzlující stalaktity, stalagnáty a všechna možná jeskyní dekorace. Chvilku jsme jí obdivovali a pak jsme po ní chodili. To by se doma stát nemohlo. Občas jsme se za nějaký stalagnát chytali, jelikož to dost klouzalo. Bylo znát, že bylo po deštích a tak jsme mnohokrát měli co dělat abychom se vyhnuli prohlubním plných vody. Nasadil jsem vyšší rychlost, protože časté ohýbání si vybralo svou daň, potřeboval jsem na záchod. A hodně. Všechno šlo dobře až do doby, než jsme dorazili k velkému jezírku hlubokému zhruba deset metrů. Plavat jsem nechtěl, ale vracet už tuplem ne to bych musel někde zanechat svůj exkrement. Bylo to holt zpátky tak 45 minut lezení. Šel jsem první a modlil jsem se, ať mi to na úzké sklopené římse okolo jezírka neuklouzne. Neměli jsme totiž foťák ani kameru ve voděodolném vaku. Naštěstí jsme to prošli suchou nohou. 

  

Zanedlouho jsme slyšeli vodopád. Oba jsme z toho neměli dobrý pocit. Naštěstí cesta odbočila jinam a před námi se objevil strmý žebřík, pak druhý a třetí. Zanedlouho jsme uviděli světlo a já běžel hledat útulné křoví pro můj exkrement. Nikdy už nepůjdu do jeskyně s tím, že si budu říkat, to nějak vydržím.

  

 Silnice pokračovala na jih, až jsme dorazili k moři. Jeli jsme okolo Te Waewae bay do blízkosti Pahia point, kde jsme si postavili stany. Na tomto místě už nebránilo žádné pohoří větrům ze západu. Prošli jsme se po pláži a nacházeli jsme místní polodrahokamy Green Stone. Na pláži byla také spousta krabů. Po procházce jsme si uvařili večeři v jedné polorozpadlé betonové budově, protože lepší závětří jsme nenašli.  Byla to docela větrná noc. 

  

6. 1. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat