čtvrtek 3. srpna 2017

Cesta rudou krajinou


Rozvážně jsme vstali a zařídili nezbytné věci. Nabrali jsme plnou nádrž, kanystr s vodou a vyjeli jsme do středu rudého kontinentu. Nastavili jsme v navigaci jediné větší město uprostřed Austrálie,  bylo jím Alice Springs. Navigace nám řekla, ať jedeme rovně 1072 kilometrů a následně zabočíme doleva. Věděli jsme, že tolik neujedeme a ani ujet nechceme. To by nám zase lezly oči z důlků.


Těšili jsme se na jinou krajinu. Na písečné či kamenité pouště. Vyhlíželi jsme je neustále, ale krajina se moc nezměnila. Stromy začaly být řidčeji od sebe a také byly menší. Ale stále to byla savana. Po mnoha dnech jsme viděli na obzoru bílou oblohu. Celých 400 kilometrů jsme diskutovali, co to je. Až jsme narazili na několik požárů. Na normální mraky si budeme muset ještě několik tisíc kilometrů počkat.  


Cestou jsme narazili na mnoho dravců. Velice hojní tu byli luňák hnědý (Milvus migrans) a luňák hvízdavý (Haliastur sphenurus). Když jsme jeli okolo mršiny, tak se jich do oblak vzneslo i deset. Nás ale více zajímal orel klínoocasý. V momentě, kdy jsme jej zahlédli, tak jsme se snažili zastavit. Několikrát jsme jej vyplašili a pak jsme u kraje silici čekali, jestli se k mršině nevrátí. Většinou nám to bohužel nevyšlo, ale bylo to jediné větší zpestření při monotonií jízdě.


Krom toho jsme mohli obdivovat vlaky na kolech. Některé měly dokonce čtyři přívěsy. Byla to opravdu monstra, která se nedala jednoduše předjet. Naštěstí silnice byla většinou rovná a bez kopců. Po několika stech kilometrech byly všude keře. Jen výjimečně jsme potkali oblast, ve které byly vzrostlejší stromy. Stále to bylo hodně vzdálené pověsti O rudém středu Austrálie. Je pravdou, že půda byla zcela rudá. Nic takového jsme ještě neviděli. Bavilo nás, jak si slunce pohrávalo s barvou země před námi. Když člověk vystoupil z auta a podíval se doprava nebo doleva, tak barva země se měnila v závislosti na dopadu slunečních paprsků. Když jsme se dívali proti slunci, tak zem byla zbarvena skoro až dočerna, ale když jsme měli slunce v zádech, tak se před námi rozpínala rudá krajina.  


Když jsme se dostali na jeden z mála kopců, mohli jsme nahlédnout do krajiny. Pořád jsme se necítili jak ve vyprahlé poušti. Přesto jsme byli na okraji pouště Tanami. Stále tu byly keře a všudypřítomná tráva. Budeme si muset na tu pravou poušť ještě počkat.


Po necelých 800 kilometrech naše cesta skončila u Devils Marbles. Byl nádherný západ slunce a Lada šla obdivovat obrovské žulové kameny naskládané na sebe. Já jsem řešil problém s autem, jelikož nám centrální zamykání vypovědělo službu. Než Lada vyfotila nádherný západ slunce, vyřešil jsem problém a šel jí hledat. Užili jsme si západ slunce ještě jednou spolu a šli vařit. Měli jsme štěstí, že jsme dorazili v normální dobu. Odpočívadlo bylo zcela plné. Ještě, že máme jen malý stan.  



3. 8. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat