pondělí 7. srpna 2017

Svítání nad Uluru


Západ slunce nad Uluru se nám moc líbil a tak jsme vstali v noci a přesunuli jsme se znovu k  Ayers Rock. Zaparkovali jsme na parkoviště tentokrát pro pozorování východu slunce. Byla nám hodně velká zima, vždyť bylo okolo nuly a omrzlý písek nám křupal pod nohama. Ale náš chtíč vidět znovu zářící monolit byl větší. Klepali jsme se zimou a čekali společně s davy na první záblesky slunce. Už v tu dobu jsme brblali, jelikož se nám úhel pro pozorování Ururu moc nezdál. A měli jsme pravdu, východ slunce jsme si zde opravdu mohli odpustit. Místo pro pozorování východu bylo špatně zvolené z toho důvodu, že kde se první paprsky dne dotýkají  monolitu, tak se nesmějí pořizovat žádné fotografie či nahrávky. Je to přísně chráněná část z rituálních a spirituálních důvodů.  Nicméně už jsme byli na nohou a tak jsme vyjeli k úpatí monolitu. Nejdříve jsme chtěli vyšplhat na vrchol. Ale bylo to zakázané kvůli místním obyvatelům, kteří tak chtěli uctít jednoho zemřelého stařešinu. Oni za zákaz vstupu už bojují spoustu let, aby nikdo na vrchol nelezl. V klidu jsme posnídali a čekali jsme, jestli se najde nějaký odvážlivec, který by zákaz porušil. Okolo postávalo sice několik lidí, ale žádný na ten velký kámen nevylezl.


Vydali jsme se tedy na okruh okolo pískovcového monolitu. Byli jsme rádi, že je chladné ráno, protože okruh má 10,5 kilometru. Není to tedy malý kámen uprostřed pouště. Procházeli jsme se okolo a pozorovali, jak strmé hladké stěny, tak mnohé útvary vytvořené erozí. Mnohokrát jsme se chtěli dozvědět něco více o struktuře, či způsobu vytvoření zajímavých skalních útvarů. Bohužel všude byly jenom cedule s pohádkami, jak jsi dva chlapci hráli s blátem a vznikl tento 348 metrů vysoký monolit, který je 3,6 km dlouhý a 2,4 km široký. Co domorodí obyvatelé určitě nevěděli bylo, že z něj vykukuje jen špička.  Ayers Rock totiž sahá 5 kilometrů pod povrch.


Šli jsme tedy okolo a občas si přečetli pověst spjatou s daným kamenem, či vodopádem. Líbili se nám především bazénky, které voda vytvořila, když stékala z vrcholu. Některá místa byla tak posvátná, že se nemohla fotit. Viděli jsme tu i několik maleb, ale ve srovnání s tím, co jsme mohli vidět v národním parku Kakadu, to nestálo za řeč. Narazili jsme i na místa, která byla posvátná ještě víc. A ty jsme nemohli vidět vůbec. Stezka se vinula širokým obloukem okolo posvátného výchozu pískovce.


Šli jsme pomalu a koukali i po přírodě okolo. Někdy byla půda úplně obnažená, jindy na ní byla suchá tráva. Nejvíce se tu prosazovaly keře mulga tree (Acacia aneura), v nichž se schovávali místní opeřenci.


Jako vždycky se ve stinných místech, kde eroze vytvořila hlubší zářez do horniny vytvořily oázy. Našli jsme jich tu několik. Některé oplývaly i hojností vody. Pro místní domorodé obyvatelé to musel být opravdu dar. Nejen kvůli vodě, ale rostly zde i stromy bloodwood (Corymbia terminalis). 


Poté co jsme si udělali okruh, tak jsme dojeli k informačnímu centru u monolitu. Doufali jsme, že zde do hlavy nalijeme zajímavé informace. Bohužel tu bylo akorát více mýtů. Je pravdou, že zde byly zajímavé informace, jak místní přežívali. Využívali různé rostliny k léčení, či zde byly recepty  k přípravě hada, klokana nebo ostnaté ještěrky. Od tohoto turistického magnetu jsme se s radostí vzdálili do dalšího jedinečného koutu tohoto národního parku.



7. 8. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat