středa 2. srpna 2017

Vodopády Gunlom a Katherine Gorge


Vstávali jsme za tmy, protože jsme potřebovali dojet na jednu z hlavních turistických destinací v národním parku Kakadu. Byly jimi vodopády Gunlom. Jako všechno v národním parku, byly hodně daleko. Když jsme překonali 130 kilometrů, z čehož značnou část po prašných silicích, už bylo na parkovišti u vodopádů několik desítek lidí.


Vzali jsme si věci na koupání a vyrazili na vrchol vodopádů. Chvilku nám trvalo najít cestu, protože zde nejsou nadšeni přívalem turistů k tomuto vodopádu. Je to ale pochopitelné. Gunolm je jediný vodopád, kde se dá legálně koupat na jeho vrcholu. Koupání nahoře je prý dobré, ale to hlavní je výhled do údolí. Když jsem viděli fotku z tohoto vodopádu, bylo nám jasné, že tohle chceme zažít taky. Vyšplhali jsme na vrchol a byli jsme dost splavení i když jsme celou dobu šli ve stínu. Mohli jsme se při odpočívání kochat výhledem do nekonečné savany. Když jsme se dostali k vodopádům, bylo tu poměrně dost lidí. Naštěstí tekoucí voda utvořila na vrcholu mnoho bazénků. Nejprve jsme si vybrali ten s nejhezčím výhledem. Nebyl sice moc hluboký, ale to panorama stálo za to. Strávili jsme dlouhou chvíli cachtáním se a zíráním do útrob národního parku Kakadu. Bylo to přesně takové, jaké jsme si to představovali.


Netrvalo dlouho a přicházelo více a více lidí. Plavali jsme z bazénku do bazénku a přitom jsme museli překonávat vyhlazené kamenné stupně, jenž oddělovaly bazénky. Některé byly dost prostorné i hluboké pro všechny okolo. Jen už z nich nebyl takový výhled. Když jsme se dostatečně osvěžili, rozhodli jsme se pro procházku v okolí horního stupně vodopádu. Nejdříve jsme šli na hranu odkud byl opravdu krásný výhled. Našli jsme tu i ještěra. Byl docela malý, ale nebál se nás. Nedivili jsme se, protože když se rozhodl popoběhnout, tak jsme nestačili ani mrknout a byl o několik metrů dál. Zřejmě patřil do skupiny rock dragon (Ctenophorus).


Následně jsme šli protiproudu a kochali se různými druhy stromů i keřů, které rostly u životodárného vodního zdroje. Dokonce jsme tu našli i nádherné červené šídlo (Anisoptera). Když jsme sešli k bázi vodopádu zahlédli jsme postarší lidi, jak jsou zaneprázdněni sledováním něčeho v křoví. Byl jsem nadšen a hned jsem si hada natáčel a fotil. Lada mezitím odešla do bezpečné vzdálenosti a pozorovala situaci z zpovzdálí. Udělala dobře, přeci jenom to byl jedovatý lesser black whipsnake (Demansia verstigiata).


Rozhodli jsme se odejít od vodopádu a dali si oběd na trávě nedaleko parkoviště. Netrvalo dlouho a 30 metrů od nás začal hlasitý povyk. Další had se rozhodl jít na procházku. Od té doby jsem se každou minutu otočil a zkontroloval situaci kolem. Tohle nebylo místo na klidný piknik. Následně jsme si udělali pár zastávek nedaleko od vodopádu, ale mnoho jsme toho neviděli. Našli jsme tu akorát skály a savanu. Udělali jsme si výlet na jeden lookout, který jsme měli po cestě na asfaltovou silnici. Bohužel nás procházka rozpálenou krajinou dost zklamala. Když jsme se celý zpoceni dostali na kýžené místo, tak jsme viděli leda cestu po které jsme přijeli.


 Vydali jsme se z národního parku Kakadu na jih. Byli jsme spíše zklamaní. Byly tu obří plochy plné savan s pár močály, neviděli jsme tu žádné pěkné soutěsky, kde by bujel život jako v tropech. Také jsme tu nepotkali žádné nové druhy z ptačí říše. Musím říct, že nebýt krokodýlů a výhledu z vrcholu vodopádu Gunlom, tak to bylo úplné zklamání. Přeci jenom to byl největší národní park v Austrálii a my jsme měli lepší pocit z národního parku Litchfield kousek odtud.   


Vydali jsme se do dalšího národního parku Nitmiluk. Navazoval na jižní část národního parku Kakadu. Zde jsme si zajeli ke Katherine Gorge, hnedka jsme byli okouzleni. Na začátku soutěsky byly stromy ověšeni netopýry. Dokonce jsme našli jednoho usušeného, který stále posmrtně držel větev a nehodlal se jí pustit.


Už byl pozdní večer a tak nám nebylo takové vedro, když jsme šplhali na vrchol soutěsky. Řeka se klikatila pod námi ve svém korytu. Cesta nás vedla okolo hrany a tak jsme mohli obdivovat výhledy. I tady nahoře na plošině byly akorát skály a občas nějaký ten strom či keř.


Nemohli jsme se nabažit krajiny kolem. Byl to velký rozdíl oproti rovinám v Kakadu. A tak jsme šli dál a dál. Nevšímali jsme si, že sluníčko už zašlo za obzor. Zanedlouho padla tma a my jsme byli uprostřed naší cesty. Vytáhli jsme čelovky a pomalu šli. Nemohli jsme spěchat terén byl velice obtížný, samé kameny a průrvy. Mnohokrát jsme za těch 5 kilometrů ztratili cestu, ale zase jsme ji našli. Bylo krásné slyšet netopýry létající kolem našich hlav. Lovili tak neuvěřitelně potichu. Úžasná stvoření. Když jsme šli oním naprosto vyprahlým terénem tak nás šokoval jeden živočich. Byla jím ropucha. Nedokázali jsme uvěřit, že tady vtom vyprahlém skalnatém území může být obojživelník. Následně jsme zjistili, že jsme jí měli probodnout hůlkou. Byla to totiž ropucha obrovská (Rhinella marinus). Další hřebíček do rakve místnímu ekosystému. Byla převezena z Jižní Ameriky, aby požírala škůdce na třtinových polích. Teď je rozšířená i na místech jako je toto. Tisíce kilometrů od třtinových polí, kde měla „pomáhat“.


Došli jsme k autu a vyrazili o kus dál. Byla sice noc, ale nechtěli jsme utrácet za kemp. Vždyť jsme se koupali za posledních pár dní tolikrát, že jsme ani nesmrděli. To bylo velice neobvyklé.


2. 8. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat