úterý 1. srpna 2017

Národní park Kakadu


Jak tomu tady na severu bývá, bylo vedro. Vyrazili jsme obdivovat krásy největšího národního parku v Austrálii. Je zapsaný na seznamu UNESCO ze dvou důvodů, těmi jsou kulturní a přírodní bohatství. Čekali jsme opět zelenější krajinu, ale nedočkali jsme se jí. Většina parku jsou savany nebo skaliska. Říkali jsme si, kde jsou vodní plochy, kvůli kterým je toto území v Ramsarské úmluvě. Jeli jsme dál národním parkem o velikosti státu Izrael. Mnoho se toho neměnilo až na stav nádrže. Když jsme tankovali, tak k nám přistoupili domorodci a začali s příběhem, jak ztratili klíče od auta. Bylo nám to velice divné, jelikož chtěli dovést na místo, kde je ztratili, přičemž měli auto zaparkované nedaleko nás. Vzpomněli jsme si na příběhy od strýčků a raději jsme odjeli. Opět se nám domorodci moc nezamlouvali. Vlezli nám skoro až do auta a komunikace s nimi nebyla jednoduchá. Ale jak jsme již psali, pohled do obličeje starého Aborigince je niterný zážitek.


Dojeli jsme na první místo, kde jsme se setkali s rozsáhlými vodními plochami. Mokřad Mamukala byl plný rostlin, mezi nimiž vynikal sacred lotus (Nelumbo nucifera). Bohužel to na pozorování ptactva nebylo. Možná s hodně dobrým dalekohledem. Popojeli jsme o 70 kilometrů dál, kde se nacházel Ubirr. Jedná se o jedno z nejposvátnějších míst domorodců s velkým množstvím skalního umění.


Lidé tu žili po desetitisící let stejným způsobem, než přišel bílý muž. Malovali nástěnné malby podle toho, co zrovna lovili. Před 5000 lety bylo sušší období a tak zde bylo z tohoto období vyobrazeno více klokanů. Když před dvěma tisíci lety začaly častější monzunové deště, přenesly se i na umění. Jelikož jejich složení potravy se také změnilo. Byly zde vyobrazeny ryby, které chytali v místních řekách a mokřadech. O rostliny zjevně moc zájem neměli, jelikož je nezobrazovali v jejich kresbách. Zobrazovali také sami sebe, jak chodí na lov. Samozřejmě také své představy o bozích a nadpřirozenu. Na některých skalách byly i vyryty poučné příběhy. Například, že krást se nevyplácí. Protože po loupeži potravy může být zloděj i se svoji rodinou během spánku zazděn v jeskyni, ze které není úniku.


Nás asi nejvíce zaujalo vyobrazení Tasmánského tygra, který  obýval pevninskou část Austrálie před několika tisíci lety. V evoluci původních obyvatel Austrálie neproběhla neolitická revoluce. Tedy přechod od lovců a sběračů do společnosti usedlé založené na zemědělství. Je to zjevně hlavní příčina, proč to s takovými kulturami dopadlo velice špatně. Zde v Austrálii byli skoro vyhubeni.  Mají obrovské potíže se začleňováním do většinové euroasijské společnosti. Nejsou schopni vykonávat monotonií práce v továrnách. Mají blízko k přírodě. Chtějí být pod modrou oblohou a putovat krajinou. Proto nastal velký problém, když jim australská vláda uznala občanství v roce 1967. Jelikož dostali podporu v nezaměstnanosti, nemuseli již žít svým tradičním způsobem života. Místo obstarávaní potravy dělali jiné věci. Bohužel často jejich osud skončil utopen v alkoholu nebo drogách. Proto není jednoduché v těchto oblastech alkohol sehnat. I benzín je tu rozdílný, aby ho nemohli inhalovat.


V jistém slova smyslu měli původní obyvatelé svůj vlastní způsob starání se o krajinu. Bylo jím vypalování savan. To se tu odehrávalo vždy na konci období monsunů, jelikož blesky zapalovaly usychající vegetaci. Aboriginci to dělali z praktických důvodů. Savana se po zapálení opět v období dešťů zazelená a je jednodušší savanou chodit i lovit. Klokani i jiní živočichové tato místa s čerstvou obnaženou vegetací preferovali a byli pro lovce snadným terčem. Krajina kterou jsme projížděli, byla vždy obhospodařována takovýmto intenzivnějším způsobem po desetitisíce let. A živočichové i rostliny se tomu buď přizpůsobili nebo vyhynuli. Toto obhospodařování a lov mohlo být osudné pro australskou megafaunu, která vymizela záhy po příchodu aboriginců na kontinent. 


Po malém nahlédnutí do historie jsme vyšplhali na vyhlídku, ze které jsme viděli rozsáhlé mokřady a nekonečné savany. Byl to úchvatný pohled. Popojeli jsme kousek k řece East Aligator river. Udělali jsme si procházku okolo skalisek i řeky. Bohužel jsme marně vyhlíželi krokodýla. Začínali jsme být smíření s variantou, že tohoto úchvatného tvora nepotkáme.


Nastal čas vydat se jižně od města Ubirr, kde končila asfaltová silnice i národní park. Dojeli jsme do města Jaribu, v jehož blízkosti byl obrovský uranový důl. Neměli jsme dostatek času se vydat do blízkosti dolu, ale vydali jsme se do návštěvnického centra a nasávali informace. Jako vždy byla výstava poučná, ale po rozhovoru s paní ochránkyní, která působila jako leklá ryba, jsme museli přehodnotit náš dosavadní plán. Chtěli jsme se vydat po štěrkové cestě nižší kvality k jednomu z nejhezčích vodopádů národního parku. Bohužel jsme uznali, že naše auto by takovouto cestu asi nezvládlo. Proto jsme se vydali k Anbangbang Billabong, což byl opět mokřad. 


Bylo již odpoledne a bylo strašné vedro. A tak nám chvilku trvalo, než jsme se přemluvili vůbec vylézt z klimatizovaného auta. Naštěstí jsme vyrazili a šli okolo mokřadu ve stínu. Mokřad byl nádherný a měli jsme i výhled na stolovou horu nedaleko. To hlavní ale bylo v mokřadu. Byl plný bílých lotosů a všelijakého ptactva.  Potkali jsme zde volavky, kachny, papoušky či ibise. Konečně jsme pochopili důvod, proč je tato oblast v Ramsarské úmluvě. Když jsme se procházeli okolo, tak jsme potkali mnoho cedulí upozorňující na nebezpečí. Potuloval se okolo dospělý člověku nebezpečný krokodýl. Bohužel my jsme ho nespatřili.


Následující zastávkou byla vyhlídka Mirrai. Byl to slušný čtyřicetiminutový výšlap. Bohužel jsme byli na vrcholu hodně zklamaní. Nic moc jsme neviděli, protože ve výhledech překážely vzrostlé stromy a když už něco bylo vidět, tak to bylo v oparu. Dlouho jsme se nezdrželi, seběhli kopec a jeli na další místo. Zastavili jsme až u Yellow Water, která ležela na řece South aligator river. Sice jsme si chtěli udělat ještě jednu zastávku u vodopádů Jim Jim, ale bylo nám řečeno, že bychom tam s naším autem nedojeli. Pro dnešek jsme se rozhodli našeho Mazlíka netrápit. 


Když jsme se procházeli okolo řeky, tak konečně jsme viděli našeho prvního krokodýla. Ladně si plul po hladině řeky. Neušli jsme ani padesát metrů a byl tam další. Úplná pohádka nastala, když se třetí vyhříval u kmene stromu. Byl od nás tak 30 – 40 metrů. Impozantní zvíře, které se nezměnilo od dob dinosaurů. Měl otevřenou tlamu a vychutnával si paprsky slunce. Bylo neskutečné slyšet klapnutí v momentu, kdy zavřel tlamu. Krokodýl mořský (Crocodylus porosus) může dorůstat až 7 metrů. My jsme, ale viděli jedince co mohl mít do pěti metrů.


Naprosto spokojení jsme si udělali večeři a vychutnávali si zážitek. Mohli jsme si s klidným svědomím odškrtnout další položku na našem seznamu. Potěšilo nás i to, že jsme krokodýly viděli ve volné přírodě a nemuseli jsme za projížďku lodí dávat několik set dolarů. Hodně nás potěšili dva hoši v našem věku, kteří hledali krokodýly ještě déle nežli my, ale marně. Šli jsme spokojeně spát. To hlavní jsme viděli. 

       

1. 8. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat