neděle 6. srpna 2017

Západ slunce nad Uluru


Dojeli jsme k hlavní silnici, která vedla k Ayers Rock, neboli v domorodé řeči Uluru. Vyhlíželi jsme z dálky onen největší monolit na Zemi, i když jsme věděli, že jsme stále přes 100 kilometrů vzdáleni. A náhle jsme uviděli obrovskou věc na obzoru, zastavili jsme a vyšplhali na rudou dunu. Z ní jsme měli vše kolem jako na dlani. Poznali jsme, že jsme se ukvapili. Byl to jiný ohromný geologický útvar. Stolová hora Mount Conner čněla z pouště velice osamoceně, ale rozhodně tu nebyla osamocená. Další úžasnou podívanou jsme měli za zády. Rudou vystřídala bílá. Vyschlé malé jezero, jenž pokrývala vrstva soli, zde stálo jako památník bývalých obřích vodních ploch. Občas zde nastane zázrak a vydatné srážky spadnou i do této oblasti. Jezera se naplní vodou a do jezer se na chvíli vrátí i život. Časté to ale není. Bezodtoková jezera vždy svůj boj prohrají a pokryje je krusta soli.


Ujeli jsme ještě několik kilometrů a krajina byla stále více rudá. Písek převažoval nad travinami i keři. Jen málo by stačilo, aby vegetace prohrála svůj boj a rudý písek by se zde přesýpal z duny na dunu. Z dálky  jsme viděli duny, které byly z části zarostlé, ale i tak byl vidět jejich charakteristický tvar. Není tu nic stálé. Co tu bude příště? Jezero s bujnou vegetací okolo, nebo jen přesypávající se zrna písku?


Dojeli jsme k pouštnímu městu. Nic co by bylo romantické, byl to moderní resort uprostřed pouště. Zásobovaný potravinami z 1600 kilometrů vzdáleného města. Bylo to jako blesk z čistého nebe. Co dokáže udělat jeden velký šutr v poušti za 50 let. Je třeba si uvědomit, že toto místo se stalo čtvrtým největším městem Severního teritoria. A to s 1000 obyvateli. Pro Evropana nepředstavitelné. Na území o rozloze 18 x větším nežli Česká republika. Projeli jsme resortem až ke kempu. Opět jsme vykulili oči. Před námi byly travnaté plochy. Postavili jsme si tedy stan na anglickém trávníku uprostřed pouště. Mají tu jediné štěstí, že pod nimi leží obrovské zásoby podzemí vody z pradávných dob. Jsme zvědaví, jak dlouho jim vydrží, když s ní takto plýtvají.


Nastal čas! Blížil se západ slunce. Na hranicích národního parku Uluru – Kata Tjuta jsme zaplatili nemalý peníz za dvoudenní vstupné. Dojeli jsme na parkoviště odkud se pozoroval západy slunce. Chtěli jsme se tu jen zastavit a jet si prohlédnout monolit zblízka. Rychle jsme si to však rozmysleli. Přijíždělo jedno auto za druhým a za chvilku už nebylo kam zaparkovat. Využili jsme tedy onu chvíli, než onen nádherný monolit zaplaví paprsky zapadajícího slunce. Lada začala vařit a já jsem se pustil do dobití kokosu. Ten s námi putoval dobrých 6000 kilometrů. Vůbec mi to nešlo, jelikož jsem neměl dobré nářadí. Lada mezitím uvařila a pak jsme si sedli do auta. Někteří lidé si udělali vyhlídkovou plošinu na střechách terénních vozů. To jsme jim trošku záviděli. Mohli totiž nerušeně koukat na onen největší monolit na světě. Nám před autem stále chodili lidé a dělali si selfie. Kdyby si udělali jednu nebo dvě fotky, tak by nám to nevadilo, ale byli tam i experti, kteří se fotili přes hodinu v kuse. Že se jim z těch póz a umělých úsměvů nezkřiví obličej.


Lada zbývající čas využila pro svoji vášeň. Našla několik kvetoucích pouštních rostlin. Jako byly Honey Grevilleas (Grevillea eriostachya), nebo drobné květy Desert Thryptomene (Aluta maisonneuvei).


Západ slunce nastal. Stíny se prodlužovaly a poslední paprsky dopadaly na Ayers Rock. Skála která je normálně šedá, je zbarvená do ruda díky oxidaci železa v pískovci. Poslední paprsky dne zbarvují monolit do nádherné rudé bary. Jakoby z ničeho nic vystupují na jeho povrch nesčetné rýhy, jak vrásčitá pleť Aborigince posedlého démonem alkoholu.


Dívali jsme se, jak se mění barvy Ururu. Postupně ztrácel svůj jas a měsíc přebíral jeho úlohu. Nastal čas se jít vyspat do stanu, jenž spočíval na anglickém trávníku v poušti.

 

6. 8. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat