úterý 15. srpna 2017

Great Ocean Road


Přibližovali jsme se k pobřeží přes zemědělskou krajinu, kde ležela Great Ocean Road. Cesta ubíhala vcelku rychle, až do doby, kdy jsme narazili na Bay of Islands. Malé ostrůvky a skalní výchozy nám znovu vlily energii do žil. Bylo to nádherné členité pobřeží. Útesy pomalu, ale jistě prohrávaly svojí bitvu a končily na dně oceánu.


Zastavovali jsme každých pár set metrů. Vždy jsme došli na okraj útesů a pozorovali, jaké umělecké dílo přírodní živly vytvořily. Nebyly to jen nádherné zálivy a ostrůvky. Často vystupovaly z oceánu jen věže, které byly poslední známkou vzdoru.


Nelze popisovat všechny ty krásy, ale za zmínku stojí Londýnský most, který vlastně už není. Ten si voda vzala nedávno a zbyl po něm ostrov, který bude ještě nějakou chvilku odolávat. Nastal večer a my jsme našli jedno levné místo na přespání u hřiště v městě Port Campbell.


Probudili jsme se do větrného rána, a tak jsme vyrazili kvapně na cestu. Počasí se rychle měnilo k horšímu. Naštěstí jsme stihli legendární zastávku Dvanáct apoštolů ještě před deštěm. Vrcholy útesů byly pokryté křovinatou vegetací, která nás díky bohu chránila před nárazy větru. 


V dáli jsme viděli, jak se žene déšť. Rychle jsme si prohlídli skalní věže vystupující z oceánu. Počítali jsme je několikrát, ale marně. Doby, kdy jich tu bylo 12, jsou dávno pryč. Z některých zbyla jen půlka, z jiných nezbylo nic. Voda si je stejně všechny vezme, ale jiné zase vytvoří.


Bylo krásné pozorovat, jak jsou jednotlivé vrstvy pískovce rozdílné. I tenká tvrdší krusta mezi vrstvami dokáže ovlivnit jejich tvar. Kdyby tolik nefoukalo, určitě bychom umělecká díla přírody pozorovali déle.


Ujížděli jsme před počasím na východ, kde byl maják na mysu Otway. Původně jsme chtěli vidět maják, ale to, co jsme uviděli ho zcela zastínilo. Asiaté blokovali silnici v obou směrech, jelikož uviděli na stromech roztomilé zvíře. Koala medvídkovitý (Phascolarctos cinereus) seděl na větvích eukalyptu a ani se nehnul. I tak to bylo nádherné setkání ve volné přírodě. Najednou jsme zjistili, že tam není sám. O pár stromů vedle byl další koala. Byli jsme z toho naprosto nadšení.


Když jsme dojeli na mys, zjistili jsme, že je vstup k majáku placený. Tak jsme si udělali procházku okolo a vrátili se zpátky. Opět jsme uviděli medvídky koala. Tentokrát to byli jiní jedinci. Bylo hezké vidět, že se jim tu daří, jelikož jejich životní prostor člověk rychle likviduje. Díky Bohu, že už je nevybíjejí kvůli kožešině po milionech jako kdysi. 


Poté, co jsme projeli národním parkem Great Otway jsme se nikde nezastavovali. Jeli jsme okolo pobřeží a užívali si jednu serpentinu za druhou. Šlo to vcelku rychle, jelikož padala nebesa a nás by z auta nikdo nedostal. Proč taky. Nebylo vidět na 100 metrů. Jediná chvíle, kdy jsme se stačili trochu rozhlédnout, bylo stání na semaforu. Celou pobřežní silnici opravovali, a tak jsme skoro každých dvacet kilometrů stáli. Konec pobřeží jsme si tedy neužili a mířili k městu Geelong. Dohodli jsme se v jednom autoservisu na výměně pneumatik a jeli spát na jedno odpočívadlo za město. Bohužel jsme nenašli nic levného na přespání. A tak jsme si málem neuvařili ani večeři, jelikož silný vítr si s plamenem dělal co chtěl. Byli jsme promoklí a neměli jsme ani kde rozložit stan. Jediné štěstí bylo, že na odpočívadle bylo pár míst zastřešených. Hned, jak se uvolnilo místo pod střechou, tak tam Lada přeparkovala. Měli jsme aspoň klidnou noc v autě, bez bubnování deště na kapotu.  



14. 8. - 15. 8. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat