pondělí 7. srpna 2017

Kata Tjuta


Co by kamenem dohodil je od Uluru jeho větší sestřička, o které většina lidí ani neví. Kata Tjuta neboli Mnoho hlav leží 42 kilometrů od Ayers Rock. Když jsme přijížděli, už jsme mnoho od této oblasti nečekali. Ale příjemně nás to tu překvapilo. Nejdříve jsme byli smutní. Zde by bylo svítání o mnoho krásnější. Výhled na rozeklané vrcholy, které se tyčily až 546 m nad terénem, byly velice rozdílné od nedalekého monolitu. I strukturou se lišily, jednalo se o slepenec.


Dojeli jsme přes planinu, které dominovaly pouštní duby až k Walpa Gorge. Soutěska se pomalu zužovala. Hladké rudé stěny se napínaly k nebesům jako mrakodrapy. Svojí výškou dopřávaly stín i vláhu malému potůčku na dně soutěsky. Dostali jsme se zhruba do poloviny, kde cesta končila. Před námi byl jen malý lesík. Byl to neuvěřitelný pohled v této vyprahlé krajinně. Nechali jsme živočichy odpočívat v této oáze a vydali se prozkoumávat další oblasti.


Nedaleko začínalo větrné údolí, do kterého jsme se také chtěli podívat. Zjistili jsme, že procházka údolím nám chvilku zabere a tak jsme hned vyrazili. Roztodivné tvary soutěsek i oněch hlav, které tvořili  Kata Tjuta, nám byly o mnoho sympatičtější než Uluru.


Lada nevěděla kam dřív skočit, kvetlo tu tolik různých pouštních květin. Nemohli jsme se vynadívat. Já jsem stále hledal pouštní ještěry a hady, ale stále jsem neměl štěstí. Nejdříve jsme šli úzkými soutěskami, které na sebe navazovaly. Když jsme vyšli na vrchol jedné soutěsky, otevřel se nám výhled do údolí. Před námi bylo roztroušeno mnoho slepencových monolitů. Bylo rozhodnuto Uluru se může jít zahrabat.


Možná je i dobře, že lidé nemají takový zájem o toto území. Určitě je pro přírodu významnější. Nekončící zpěv ptáků nám v tom dával jen za pravdu. Kata Tjuta je významná i pro domorodé obyvatele. Pravděpodobně více nežli Uluru, stále zde probíhají po nocích rituály. Sešli jsme do údolí, kde pokračovala plejáda rozkvetlých pouštních rostlin.


Netrvalo dlouho a došli jsme k autu. Měli jsme v nohách přes 20 kilometrů rozpálenou krajinou a tak jsme byli unavení. Slunce z nás vysálo mnoho sil, ale i tak jsme si počkali na západ slunce nad tímto rozeklaným skalním útvarem. Doplnili jsme síly vydatnou večeří, po které jsme si užívali západ slunce. Opět bylo nádherné sledovat, jak skály září jasnou barvou.


Chvilku po západu slunce jsme skočili do auta a jeli daleko od hrance národního parku. Chtěli jsme si najít klidné místo na spaní, které bude zadarmo. Takže jsme museli hodně daleko od těchto světoznámých skalních monolitů zapsaných mezi památky UNESCO. Naštěstí jsme v noci nic nesrazili a šli po náročném dni spát. Ono nebylo ani co srazit. Celé tohle území bylo bez velkých zvířat.



7. 8. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat