pondělí 14. srpna 2017

Murray river a národní park The Grampians


Už jsme se těšili do civilizace. Páchli jsme nevalně a neměli jsme co pít. Vodu kterou jsme nabrali na poslední zastávce nepočítám. Byla hodně kalná a tak se musela velice dlouho vařit. Cíl byl jasný! Sprcha, voda a čerstvé jídlo. Vydali jsme se na jih. Nevěřili jsme svým vlastním očím. Ten přechod z pustiny do hospodářské krajiny byl tak náhlý. Najednou se začala objevovat jedna vesnice za druhou. Čím jsme jeli jižněji tím jich bylo víc a byly rozsáhlejší. Rozhodli jsme se pro cestu vnitrozemím.


Měla být hezká podle průvodce. Nás tedy moc nezaujala. A tak jsme dojeli k městu Tanunda. Ten požitek z teplé sprchy byl tak osvěžující. Cítili jsme se tak čistě. Jen škoda, že auto bylo stále samí písek. Bylo to snad to nejšpinavější auto ve městě. Nabrali jsme zásoby a dali si vynikající masový koláček. Rozhodovali jsme jakou cestu zvolíme při jízdě k Melbourne. V infocentru mám moc neporadili, jen se na nás zvláštně koukali. Nakonec vyhrála severní trasa. Vydali jsme se tedy zemědělskou krajinou. Jako zkušené pracovníky na vinici nás udivilo, že lidskou sílu nahradily stroje. Už tady nikdo révu neprostříhával, na to měli kombajny. Musíme říct, že to hezky nevypadalo. A když si vzpomeneme na sběr vína. Tak je nám jasné, že stroje to sbírají se vším. Myslím, že budeme dávat přednost vínu z Nového Zélandu.


Jen co jsme zahlédli největší řeku Austrálie, věděli jsme, že jsme si vybrali dobrou cestu. Když jsme přejížděli most uviděli jsme na hladině pelikány. Řeka Murray je dlouhá 2570 kilometrů a vytváří unikátní ekosystém. Je také dělící čárou států Victoria a New South Wales. Na sever od ní se už rozkládá nepodmaněná divočina. My jsme však jeli klidnou zemědělskou krajinou na jižní straně řeky. Dojeli jsme k laguně Ramco. Rozložili jsme stan a pozorovali pelikány, jak proplouvají nedaleko nás. Nejlepším zážitkem pro nás však byl rudý západ slunce nad řekou, které dominovaly uschlé vzrostlé stromy.


Probudili jsme se do krásného rána. V laguně stále stála torza velkých eukalyptů a na řece za námi se poflakovali pelikáni. V klidu jsme vstali a užívali si ráno. Cesta nás vedla okolo největšího vodního toku. Řeka Murray pramení u nejvyšší hory kontinentu Kosciuszko, kde jsme mimochodem také byli.


Dnešní naše první zastávka byla nedaleko. Z vyhlídky jsme pozorovali, jak se řeka zařezává do krajiny a tvoří meandry. Potěšilo nás kolik jsme viděli bílých teček na hladině. Pelikáni jsou úchvatní tvorové. Je neuvěřitelné, jak se něco tak robustního dokáže vznést do vzduchu. Když jsme přijížděli k jezeru Bonney, povšimli jsme si kolik má řeka lagun a slepých ramen. I zde bylo velké množství mrtvých stromů. Když jsme dojeli k jezeru, hledali jsme místo, odkud bychom mohli pozorovat pelikány. Našli jsme krásnou písčitou pláž s dunami. A tak si Lada užívala focení a já dostával auto ze zapeklité situace, jelikož jsme trochu zapadli.


Nedaleko bylo místo, kam jsme měli namířeno - národní park Murray river. Chvilku jsme jeli i po nezpevněné silnici, než jsme se dostali k vedlejšímu ramenu řeky. Mnoho zajímavého jsme tu neviděli, bylo tu docela mrtvo. A tak jsme jeli dál. Radost nám udělal opět Scink uťatý (Tiliqua rugosa asper), který byl na silnici. Znovu jsem ho chtěl dostat do bezpečí, ale tento byl o dost agresivnější. Byl i rychlejší a tak ho stačilo jen trochu povzbudit a byl pryč.


Odjeli jsme od řeky a pokračovali zemědělskou krajinnou. Projeli jsme hranici mezi Jižní Austrálií a Victorií. Měli jsme trochu nahnáno, jelikož všude byly značky upozorňující na nelegálnost převozu potravin, převážně ovoce. V celé oblasti byla vyhlášena přísná karanténa. Obávali se zavlečení škůdců. Naštěstí nás nikdo neprohledával a my jsme dorazili na hranici států Victoria a Nový Jižní Wales. Přivítalo nás hraniční město Mildura. Trochu jsme se zde porozhlédli a pak šli pozorovat řeku. Bylo na ní mnoho pelikánů. Nevěřili jsme, že můžeme uprostřed města vidět tolik vodních ptáků. Odpoutali jsme se od řeky, která je spoutaná lidskou silou. Je na ní mnoho jezů a ještě více zavlažovacích systémů. Je to jedno z míst, kde probíhá boj o vodu mezi přírodou, zemědělci či pastevci. Nasedli jsme do Mazlíka a vydali se 300 kilometrů jižněji, kde se rozkládal národní park The Grampians. Nejdříve jsme, ale uložili svá unavená těla na odpočívadle nedaleko hlavní silnice.


Ráno nám tedy zbýval jen kousek jízdy k úpatí horského pohoří. Vydali jsme se do útrob pohoří autem. Na nic jiného nám už nezbývala energie ani čas. Zastavili jsme se nejdříve u vodopádů MacKenzie, které byli docela hezké. Na rozdíl od zastávky u jezera Wartook, z kterého se vyklubala zavlažovací nádrž.


Další naše kroky směřovali k vyhlídkám. Na té první jménem Reed jsme mohli pozorovat celou oblast. Zalesněné kopce i údolí kontrastovalo se zemědělskou krajinou, která obklopuje tento národní park. Stáli jsme na skalních výchozech a užívali si poslední pohledy na nespoutanou přírodu Austrálie.


Zajeli jsme opodál na vedlejší hřeben, z kterého byl výhled na přehradu a zemědělskou krajinu. Tam jsme mnoho času nestrávili a jeli se kouknout na geologická útvar Grand Canyon. Nebylo to špatné, ale svému jménu nedostál. Hlavní problém ale byl, že jsme byli na pokraji svých sil. A tak jsme si to už vůbec neužívali. Nasedli jsme do auta a jeli dál. Zemědělská krajina nás uspávala, ale nevzdávali jsme to. Věděli jsme, že chceme ještě zažít poslední věc Great Ocean Road.



12. 8. - 14. 8. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat