středa 12. července 2017

Teritorium Jervis Bay aneb návštěva nejmenšího teritoiria Austrálie


Vyrazili jsme planinou, jenž se rozkládala na plošině mezi horami v nadmořské výšce 600 metrů nad mořem. Projížděli jsme žlutou přírodou. Všude byla tráva a vše vypadalo vyprahle. I nedaleká nádrž byla spíše prázdná, nežli plná. A to jsme tu byli v nejvlhčí části roku. Lidé v městě Canberra mají zdejší přírodu za zelenou, ale u nás doma je i v nejsušším období zelenější. Voda je život a měli bychom si ji u nás více vážit a nebrat ji za samozřejmost. Nicméně jsme dojeli k pohoří, za kterým již pevnina pomalu sestupovala k oceánu. Změna v krajině byla obrovská, tráva byla zelená a vypadalo to tu svěže. Neuvěřitelné, co dokáže udělat vlhkost zanesená od oceánu. Dojeli jsme až k oceánu do města Huskisson, kde jsme si dali oběd a pozorovali nádhernou zátoku Jervis Bay.


Při pozdním obědě jsme pozorovali pestrobarevné papoušky a poté jsme se procházeli po pláži. Popojeli jsme dál do národního parku Booderee, abychom si prošli místní přírodu a nejen nádherné pláže s bílým pískem Jervis Bay. Jervis Bay je mimochodem nejmenší teritorium v Austrálii, má necelých 9 kilometrů čtverečních, což je na Australské poměry velikost menší než hlavička špendlíku. Nejdříve jsme zajeli ke skalnatému výběžku Bristol Point, který odděloval mnohakilometrové nádherné pláže. Měli jsme štěstí. Jen, co jsme vstoupili na pláž, před námi se z nebes snesl orel přímo k mořské hladině. Jen trochu zajel mocnými pařáty pod hladinu a opět se vznesl zpátky k nebesům. Nádherný okamžik jsme si chtěli zopakovat, a tak jsme na něj chvilku čekali a pozorovali, zda nám udělá onen nádherný akrobatický sestup znovu. Bohužel odletěl do dáli, a tak jsme to nemohli zdokumentovat.


 Jeli jsme dál, až na samý východní konec poloostrova a došli k Governor Head, z které jsme pozorovali ostrov Bowen. Vyhlídka i procházka lesem byla hezká, ale stále nám to hodně připomínalo Tasmánii. Stromy se prakticky nezměnili a bylo to tu suché podobně jako na východním pobřeží Tasmánie. Je ale pravdou, že banksie tu měli honosnější květenství, které se nám moc líbilo. Lada měla štěstí a zachytila v místním lese malinkého Yellow robin (Eopsaltria australis).


Po procházce  po Murrays Beach jsme jeli dál. Koutkem oka jsme se stále koukali na obzor. Tušili jsme, že bychom mohli vidět něco nádherného. Dojeli jsme k Cave brach, jenž se rozkládala na jižní části poloostrova. Nebyla nic moc. Jen jsme se porozhlédli, otočili se a šli dál. Už bylo pozdě a museli jsme ujet ještě pořádný kus cesty. Při odchodu jsme něco  periferně zahlédli na obzoru. Chvilku jsme pozorovali oceán a zahlédli jsme spršku vody nad hladinou. Siluety velryb se míhaly mezi vlnami. Byla to nádhera vidět tyto obrovské tvory migrující na sever do teplých vod Austrálie. Chvilku jsme je pozorovali a vychutnávali ono setkání, i když jsme od jich byli dost daleko. Když jsme se otočili, šli k autu, tak jsme zaslechli divný zvuk v křoví. Začal jsem jej rozhrnovat, abych zjistil, kdo to tam šustí. Byla tam naše první divoká Echidna (Tachyglossus aculeatus). Zabalila se do klubíčka a přitiskla se k zemi. Proto jsme viděli akorát hradbu ostrých bodlin.


Dvě úžasná setkání během pár minut. Naprosto spokojení jsme nasedli do auta a jeli na sever. Projeli jsme opět krásným zeleným Kangaroo Valley a vyjeli serpentinami nad údolí. Je to vždycky zážitek vyjet nebo sjet místní hory. Hory jsou zde stolovitého rázu,  serpentiny se klikatí mnohem více nežli u nás. V některých místech i 20 km/h je obrovská rychlost Než jsme se vydrápali nahoru už se začalo stmívat, ale výhled do údolí jsme měli stále krásný.


Na vyhlídce jsme měli štěstí a uviděli lyrochvosta nádherného (Menura novaehollandiae), tentokrát v jeho přirozeném prostředí. Na Tasmánii, kde jsme ho viděli poprvé, byl indukováván. Když jsme jeli dál, tak nám některé hory připomínali ony ikonické hory Blue Mountains. Přeci jenom jsme byli nedaleko ani ne 200 kilometrů. Byla  už dost tma a my jsme bloudili v horách a stále jsme se snažili najít vodopády, kde jsme chtěli přespat. Po hodině hledání jsme to vzdali a jeli jsme k nejbližšímu místu na přespání zdarma. Jeli jsme hodně pomalu, protože jsme měli takové noční safari, bylo tu dost klokanů a také jsme málem přejeli roztomilého wombata. Nicméně jsme sjeli z hor dolů do města Jamberoo. Zde jsme spali vedle fotbalového hřiště. Neměli jsme energii a tak jsme si dali něco malého (2 piva), naházeli všechny věci na přední sedačky a usnuli v kufru auta. Před svítáním jsme vstali a po snídani se opět vydali na cestu.



12. 7. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat