čtvrtek 6. července 2017

Začátek putování po Austrálii aneb 15 000 km během šesti týdnů.



Když jsme připluli trajektem z Tasmánie, tak jsme se obávali, jak se nám podaří nebo nepodaří rychle projet městem Melbourne. Strýčkové nám totiž barvitě vyprávěli, jaké tam dokáží být kolony. Naštěstí ještě nebyla ranní špička a místy jsme měli zelenou semaforovou vlnu, z čehož jsme byli překvapeni. První výlet po australské pevnině nás vedl na jihovýchodní cíp kontinentu. Zde se nacházel národní park Wilsons Promontory.


Bylo krásné počasí a těšili jsme se na náš první výlet. Cesta nás vedla zemědělskou krajinou. Zanedlouho jsme se blížili k hornatému poloostrovu nad nímž seděl nacucaný mrak. Pozitivní nálada nás, ale neopouštěla. Stále jsme se přibližovali a počasí bylo obstojné. Jen, co jsme přejeli první větší kopec a přiblížili jsme se horám čnícím vysoko nad moře, tak se spustil prudký déšť. Dlouho jsme se rozmýšleli, co budeme dělat. Nakonec jsme přeběhli akorát do návštěvního centra Tidal River, kde nás ujistili, že bude takovéto počasí i nadále. Zalezli jsme mokří do auta a vydali jsme se zpátky. Nebylo to ani pár kilometrů od pohoří a počasí bylo opět příjemné, jen občas nějaký ten mrak. Stále jsme se nacházeli na území národního parku, a tak jsme se rozhodli pro pár procházek. Hold nebyl den na zdolávání vrcholů pohoří.


Vydali jsme se tedy na pláž Darby, pozorovali rozbouřené moře a povětšinou zarostlé duny. Nebylo to nic výjimečného a proto jsme po krátké procházce jeli navštívit další zajímavé místo národního parku. Prudce jsem zastavil u parkoviště, kde se pásli dva ptáci emu (Dromaius novaehollandiae).


Byli jsme u Prom Wildlife Walk, kde přerostlí opeřenci byli na lidi zvyklí. Lada se jako vždy se svojí vytrvalostí dostala na pár metrů od nich. Na procházce planinou jsme potkali nejen ptáky emu, ale také jsme pozorovali klokany a jejich menší příbuzné wallaby i pademelony. Všichni měli na uších značky a obojky. Vypadali velice vtipně, ale i smutně zároveň. Cestou jsme viděli i mnoho ptáků emu, jak jim ční jejich hlavy nad vysokou trávu. Nás ale nejvíce potěšilo poslední setkání.



Uprostřed stezky si přežvykoval trávu wombat. Hned jsme se zastavili, připravili foťák i kameru a trpělivě jsme se krok za krokem přibližovali k roztomilému stvoření. Lada se znovu dostala několik metrů od něj nežli utekl. Ale to jí jako vždy nestačilo. Vydali jsme se tedy za ním do křoví. Za pár metrů jsme ho našli, jak si v klidu sedí pod keřem. Bylo to nádherné shledání. Byl od nás ani ne dva metry a pozoroval, jak ho dokumentujeme. Byla to úžasná procházka na jejímž konci nás zase vyprovodili emu. Ani nás nemrzelo, že jsme si nevylezli na místní pohoří.


Jelikož se blížil čas si najít nějaké vhodné místo na spaní, tak jsme se vydali severně podél pobřeží. Rozložili jsme náš stan u Ninety Mile Beach, která byla nedaleko The Lakes National Park. Do něho jsme se chystali následující ráno. Při vaření večeře nám dělalo společnost několik possumů. Byli menší než na které jsme byli zvyklí z Tasmánie. Zjevně šlo o possuma vlnitého (Pseudocheirus peregrinus), kterého jsme viděli poprvé. Ulehli jsme do studeného večera a probudili jsme se do mrazivého rána.



6.7. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat