středa 26. července 2017

První etapa The Savannah Way


Náš další velký cíl ležel v dálkách na západě, a tak jsme se museli nejdříve dobře připravit. Zajeli jsme do města Atherton a nakoupili vše potřebné. Další větší město bude až Darwin, který je týden cesty odtud  a 2500 kilometrů daleko. Nabrali jsme tedy zásoby vody, která se ve vyschlém vnitrozemí vždy hodí a jeli dál. V městě Atherton jsme najeli na silnici, která se nazývá The Sawannah Way. Je to cesta, která spojuje město Cairns na východním pobřeží a město Broome na západním. Tato Australská dobrodružná cesta propojuje několik národních parků a oblastí světového dědictví.


Udělali jsme si poslední zastávku v Mount Hypipamee National Park. Ten se nacházel za západním okraji tabulové hory, kudy už jsme projížděli. A tak to byla cesta povětšinou pastvinami, než jsme narazili na horu, kde zůstal tropický deštný les. Za ní už bylo jen vyprahlé australské vnitrozemí. Vyrazili jsme ke kráteru, který se nacházel v údolí mezi horami. Obklopovalo nás pohoří s výšku okolo 1100 metrů. Byl to krásný kus deštného pralesa. Škoda že nám pršelo.

Jestli se do Austrálie někdy vrátíme, určitě si vyhradíme znovu čas na dvě místa na východním pobřeží. Jedním budou tropické pralesy v těchto místech a to druhé budou subtropické pralesy v národním parku Lamington. Ale tentokrát bychom si dali nějakou několikadenní tůru, abychom mohli tyto nádherná místa lépe vnímat a trochu i pochopit.


Netrvalo to ani pár minut,  vzdálili jsme se od pohoří a obklopila nás savana. Terén byl stále hornatý, ale už tu nebylo nic tak vysokého, jenž by mraky zarazilo a pustilo životodárnou vláhu k zemi. Narazili jsme tu jen na strom s krásným květenstvím z rodu Grevillea.


Po 200 kilometrech už jsme byli v nížinách, kde jsme zajeli k naší první zastávce ve vnitrozemí. Byl jím národní park Undara Volcanic. Zde jsme se chtěli podívat na lávové tunely, ale bohužel jsem zjistili, že je můžeme vidět jen za peníze. Rozhodli jsme se, že v tomto případě nebudeme škudlit. Stejně jsme neměli štěstí. Bylo vyprodáno na několik dní dopředu. A tak jsme se otočili a šli. U parkoviště jsme se na chvilku zasekli. Byli zde obrovští černí papoušci. Jmenují se Red-tailed black cockatoo (Calyptorhynchus banksii). Pochutnávali si na plodech eukalyptů, a tak jsme si je mohli v klidu vyfotit. Zjevně byli na přítomnost lodí zvyklí. Ještě jsme zde viděli naší dobrou známou kookaburra (Disambiguation), která je introdukovaná v Tasmánii a dělá tam velkou neplechu. 


Jeli jsme na západ a krajina byla čím dál sušší a stromy byly čím dál menší. Byla to naprostá placka 400 metrů nad mořem, kde prší jen v období monzunů. Začali jsme tu potkávat značky s upozorněním na záplavy. Těžko uvěřit, že na takových místech je vody tolik, že není možné projet. Najednou jsme vystoupali na malinké pohoří, z kterého jsme si mohli prohlédnout savanu, kterou jsme projeli.


Na vrcholu jsme narazili i na něco jiného než obvykle, byl tu žlutě kvetoucí strom kapok (Cochlospermum fraseri). Krásné zpestření v barevně neměnné krajině. Projížděli jsme přes desítky vyschlých potoků či řek. Měli jsme štěstí, že v zimním období je zde sucho. Jinak bychom na cestu těmito končinami mohli zapomenout.


Sjeli jsme z vrchoviny do nekonečných plání savan. Někde byly stromy vyšší, někde nižší. Někde byly hustěji vedle sebe, jinde bylo mezi nimi hodně místa. Takže tu převládala tráva. Bylo to různorodé, krajina se stále měnila. Nebylo to dramatické, ale nic nebylo stálé. Na některých místech bylo jedno termitiště vedle  druhého, na jiných nebyly vůbec. Samozřejmě okolo cest byly ploty, proto některé aspekty měly co odčinění s množstvím skotu prohánějícího se po savaně. Nakonec jsme po více jak 700 kilometrech rozložili stan u řeky nedaleko Mutton Hole Wetlands Conservation Park. A doufali jsme, že jsme dost daleko od vody, aby si na nás nepochutnal lidožravý krokodýl.


26. 7. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat