sobota 22. července 2017

Wallaman Falls a Djiru National Park


Vyrazili jsme dříve nežli nevrlý dědek vstal, čímž jsme si zlepšili ráno náladu. Kamarád Ondra Košarko nám doporučil jeden místní vodopád, a tak jsme se k němu vydali. Obvykle je přejíždíme, protože jsme jich už viděli opravdu hodně. A tahle nebyl zrovna po cestě. I tak jsme se k Wallaman Falls vydali. Nejdříve jsme se zastavili v městečku Ingham, abychom načerpali informace v místním turistickém centru. Bohužel bylo zavřeno, a proto jsme se spoléhali na navigaci a mapu. Navigace nás vedla malinkými silničkami uprostřed rozsáhlých třtinových polích. U většiny z nich byla úzkokolejka, která přepravovala cukrovou třtinu do místních cukrovarů. V akci jsme viděli i některé stroje, které sklízely třtinu hned u silnice.


Zanedlouho jsme dorazili k horám, kde nám společnost dělali pastviny a mnoho skotu na silnici. Tento skot byl pro tropickou část Queensladnu typický. Plemeno pochází z oblasti Tharparkar v Pákistánu, podle které toto plemeno také dostalo svůj název Tharparkar. Plemeno je nenáročné, odolné proti vysokým teplotám a nemocem. Jeli jsme dále do vnitrozemí a stoupali na vršky hor. Bylo to tu překvapivě suché. Čekali jsme, že to tu bude mnohem vlhčí a tropický prales nás obklopí ještě těsněji, nežli v národním parku Lamington. Je pravdou, že jsme nebyli tak vysoko. Vršek plošiny z které vodopád padal do hloubky 268 metrů,  byl v nadmořské výšce pouhých 540 metrů. Také jsme byli o něco dál od pobřeží. Za nízkým pohořím, kde se nacházel národní park Girringun, se už rozkládaly nekonečné savany vnitrozemí.


Sešli jsme do údolí, do něhož padaly proudy vody a tříštily se v jezírku pod ním. Zde už to vypadalo o poznání jinak. Tohle bychom už deštným pralesem nazvali. Ale bylo to tu velice povědomé. Cítil jsem se mnohdy jak v pokojíčku v Praze. Ať jsme se koukli kamkoli, viděli jsme typické české pokojové rostliny. Rostliny o které se člověk snaží pečovat, ony však mají svoji hlavu a nechtějí růst, ať děláte, co děláte.


Tak tady mají původ říkali jsme si. Odtud odvezli ony liány co se nám plazí po skříních. Tady je ta rostlinka, kterou mám doma v květináči. Akorát tady měla deset metrů na výšku. Převýšení 268 jsme sešli velice rychle, abychom se pokochali mocným vodopádem. Cesta nahoru už tak rychlá nebyla. Byl to dost příkrý kopeček. Aspoň jsme měli čas se koukat po všelijakých roztodivných rostlinách, když jsme zrovna lapali po dechu.


Udělali jsme si ještě malou procházku okolo řeky nad vodopádem. Lada měla štěstí a uviděla malou želvu, já jsem ji bohužel nezahlédl. A tak jsem se aspoň pokusil vyšplhat po liánách, jenž svíraly kmen stromu. Myslel jsem, že se dostanu výš, ale moc mi to nešlo. 


Vydali jsme se zpátky do městečka Ingham. Bohužel jsme měli smůlu na paní v informačním centru. Dostat zní informace bylo na neuvěřitelně dlouhou dobu. Já jsem to vzdal, vzal si letáčky s informacemi a odešel. Lada trpělivě poslouchala a já přešlapoval venku. Měli jsme jako vždy na spěch. Aspoň jsme si doplnili zásoby vody a kouli se na želvy, které plavaly mezi lekníny u návštěvnického centra.


Mířili jsme na pláž Mission Beach. Paní nám poradila, že zde můžeme vidět kasuáry (Casuarius). Nevěřili jsme, že můžeme tyto tvory vidět z auta. Ale cedule, které byly každou chvíli nás upozorňovaly na možnou srážku s tímto zvířetem. Zajeli jsme nejdříve do Djiru National Park. Procházeli jsme se zde pod Fun palm (Licuala ramsayi), které mají nádherné kruhovité listy.


Nekoukali jsme se jen na ně. Pod nohama jsme viděli mnoho kasuářích pobytových známek. Byli jsme moc rádi, že jsme viděli aspoň jejich výkaly. Vždyť těchto velkých ptáků žije v Austrálii posledních 1200 jedinců. Kasuárové jsou oběťmi nejen silničního provozu, ale hlavě jim člověk sebral místo k životu. Na náhorních plošinách čí v údolích pod nimi, kde se rozkládaly pralesy jsou na mnoha místech pastviny nebo cukrová třtina. A tak pro tohoto ptáka, který má až 1,8 metru a 70 kilo nezbylo místo. Živí se především ovocem a semena přenáší na velké vzdálenosti. Proto jsou nepostradatelnou složkou v ekosystému deštného pralesa.


Když jsme obešli okruh v národním parku Djiru, vydali jsme se k pobřeží. Na pláži jsme toho moc nenašli akorát palmy a zástupy lidí. Rozhodli jsme se, že tu získáme aspoň něco dobrého. Snažili jsme se shodit kokos z palmy. Ani po házení klackem, či šťouchání dlouhým klackem, žádný nespadl. A tak jsme si vzali aspoň jeden ze země. Třeba se budeme někdy nudit a zažene nám to dlouhou chvíli se do něj dostat. Hádejte co se s kokosem stalo.


Opustili jsme zemědělskou krajinu okolo pobřeží a vydali jsme se do hor. V okolí se rozkládala pohoří, která byla přes kilometr vysoká. Na první pohled bylo vidět, že v okolí těchto vysokých hor, je o hodě více srážek. Těšili jsme se, až vyjedeme nahoru a prozkoumáme místní prales. Neujeli jsme ani pár kilometrů pralesem a už jsme kempovali na místě zvaném Henrietta Camp Ground. Bylo pozdě večer, ale přesto jsme se vydali obhlédnout okolí. Když jsme procházeli okolo potoku, tak jsme uviděli úhoře. Byl to macek. Mohl mít metr a půl. Už jsme hodně smrděli a tak se nedalo nic dělat. Šli jsme kousek vedle se vykoupat. Byli jsme hodně ostražití. Takového úhoře bychom nechtěli mít blízko sebe. 




22. 7. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat