neděle 30. července 2017

Národní park Litchfield


Celou noc bylo vedro a ráno teplota rychle stoupala. Byli jsme blízko oceánu a také na třinácté rovnoběžce. K rovníku tedy mnoho nezbývalo. Stávání nám moc nešlo. Byli jsme unavení z dlouhého přesunu. Přemluvili jsme svoje těla a vyrazili na procházku k vodopádu, pod kterým jsme se večer koupali. Když jsme se přiblížili k životodárné vodě padající ze stolové hory, savana se změnila v deštný prales. Opět to byl pozůstatek z dob, kdy tu bylo příznivější podnebí. Jen, co jsme vlezli pod hustý zelený deštník, byli tu naši známí netopýři. Opět využívali jednoho z mála míst, kde se mohli ukrýt v nehostinné krajinně. Potkali jsme tu i hrabavé ptáky či divoké prase. Ani toto místo nebylo ušetřeno od invazivních druhů.


Vyšli jsme na plošinu z které padal vodopád. Byla to změna k nepoznání. Zase to tu bylo naprosto  vyprahlé. Ono to také nebylo moc vysoko, aby nastal markantní rozdíl. I tak jsme měli krásný výhled na krajinu kolem. Byla to placka na níž se rozkládala savana. 


Sešli jsme naprosto zpocení dolů pod vodopád. Vzali jsme si věci a šli se osvěžit pod padající masu vody. Věděli jsme, že mnoho příležitostí mít nebudeme. Buď jsou řeky moc blízko moře a tím pádem jsou plné mořských krokodýlů, nebo jsou vyschlé. Na mnoha místech, kde se dá koupat v období sucha se to nedoporučuje v období monsunů. Jelikož se řeky a říčky rozvodní a krokodýli jdou mnohem dál po proudu. Viděli jsme to i tady. Jezero pod vodopádem bylo chráněné. Nad odtokem z jezera byl turistický chodníček. Ale to hlavní bylo pod ním. Masivní mříž bránící krokodýlům, aby se nepozorovaně dostali do jezera pod vodopádem a pochutnávali si na lidském mase.


Poté co jsme se osvěžili, vyrazili jsme znovu na cestu. Ale jen kousek. Ten den patřil jen a pouze malému národnímu parku Litchfield. Dorazili jsme do místa Cascades, kde potok pomalu stékal z tabulové hory. Když jsme došli ke kaskádám s občasnými jezírky, tak se místo opět změnilo. Lada našla pro svůj objektiv mnoho kvetoucích rostlin. Některé byly přichycené ve štěrbinách skal hned vedle protékající vody. Lada tu dokonce našla i rosnatky. Když člověk projíždí tisíce kilometrů savanou a občas potká trochu vody v řece, tak tu takové rostliny opravdu nečeká. Nicméně se Lada zabývala květy rostlin a já šel na průzkum dál.


Popošel jsem o několik kaskád po proudu potoka a našel jsem tam veliké varany. Nevydrželi tam ale moc dlouho. Než přišla Lada od kytiček, tak přišly i místní děti. Hodili po Mertens's water monitor (Varanus mertensi) klacek a oni utekli do vody. Děti si pak užívaly skákání do jezírka ze tří metrů. Zeptali jsme se dětí, jestli je to směrem po proudu průchozí, jelikož cesta byla uzavřená. Odpověděli, že je to v pořádku a tak jsme šli. Došli jsme opět pod stolovou horu a trochu se ztratili. Naštěstí nás zastavili místní a poradili nám ať potok přebrodíme. Jelikož v době monzunů most sebrala voda. Skákali jsme tedy po spadaných stromech a naplavených větvích. Modlili jsme se, ať tam není nějaký jedovatý had, který by se vyhříval na kmeni stromu. Nakonec jsme došli až k autu a nepotkali jsme ani hada ani krokodýla.   


Vydali jsem se na další místo pár kilometrů na z pátek. Zastavili jsme na tabulové plošině z níž byla vyhlídka na vodopády Tolmer. Ty nás zas tak nezaujaly jako místní flóra. Nejprve jsme zde narazili na pradávné cykasy (Cycas clacicola). Byly nádherné měli jsme štěstí a viděli samičí rostlinu se semeny. Ta barva semen na pozadí semišových lístečků byla překrásná. Mohli jsme si odškrtnout další žijící zkamenělinu z našeho seznamu.



Nedaleko jsme potkali i cypřiš (Callitris intratropica), vždy jsme byli rádi, když jsme protkali něco jiného nežli eukalypt. Pokračovali jsme po cestě, která nás vedla skalnatou rudou krajinou. Nakonec jsme došli k malému vodopádu s výhledem do krajiny. Chvilku jsme se pokochali a jeli dál.


Nedaleko byla bažina. Nedokázali jsme si v tomto vyprahlém prostředí, představit něco takového, ale byla tam. Skalnaté podloží nepropustilo ani kapku vody z dob monzunů a tak zde stále byla bažina. Bylo vidět, že vysychá, ale stále byla velká. U parkoviště někdo pověsil svlečenou hadí kůži, a tak Lada byla velice nervózní. Já také, ale jiným způsobem, chtěl jsem toho hada najít.


Šli jsme bahnitým terénem a občas jsme zahlédli stopy po plazícím se velkém hadovy. Nenašli jsme bohužel ani jednoho, ale to Ladě nezabránilo mít panický záchvat, když uviděla stopy v bahně. Měli jsme štěstí na něco jiného, potkali jsme zde nádherně zbarveného ledňáčka Forest Kingfisher (Todiramphus macleayii).


Další zastávkou byl proslulý Florence falls. Nikoli kvůli své výšce či mohutnosti, ale kvůli jezírku pod ním. Tedy spíše, kvůli obyvatelům jezírka. Bylo v něm množství ryb, některé byly i dost  veliké. Vzali jsme si plavky a šli jsme se cachtat. Nejdříve jsme v klidu pozorovali ryby, i hochy co se chtěli zmrzačit skokem do vody, aby zvýšili svoji přitažlivost u ženského publika. Za chvilku jsme se rozhodli přeplavat k vodopádu. Byla to příjemná masáž. Dokonce se nám podařilo doplavat pod proud vody a udržet se na skalisku za padající vodou. Patami jsme stáli na malých skalních výčnělcích. Byl tam krásný ohlušující klid. Docela jsem si tu chvíli užíval, až do chvíle, kdy Lada zpanikařila a začala padat. Zjevně se jí zdálo, že na kluzké skále je jen jediná věc, které se může chytnout. Bylo jím moje přirození. Byl jsem z toho v šoku a začal nadávat. Ale nakonec Lada nespadla a já to taky přežil. Ale stále mi nešlo do hlavy, proč  tak zpanikařila a ztratila rovnováhu. Prý jí kousla ryba do palce. Říkal jsem si, co je na tom tak šíleného, že člověk musí zpanikařit. Vždyť to byly jen menší rybky. Vtom se jedna rozhodla, že mi sní strup na holeni. Bylo to dost bolestivé. Laděnce jsem její zpanikaření odpustil. I když to nebylo hezké ukončení romantické chvilky pod vodopádem. 


Bylo tu prostě krásně. Malé oázy v národnímu parku Litchfield nás okouzlily natolik, že jsme se vrátili do kempu u vodopádů  Wangi. Byl to pohodový příjemný den.


30. 7. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat