úterý 18. července 2017

Vzhůru do tropů


Z Lamington national park jsme vyrazili podél východního pobřeží na sever. Okolo hlavního města státu Queensland jsme jen projeli širokým obloukem. Brisbane nám za ten stres v zácpách nestálo. Dojeli jsme ke skaliskům zvaným Noosa Heads. S obrovským štěstím jsme zaparkovali a zjistili, jak je toto místo oblíbené. Hold bylo co by kamenem dohodil od Brisbane, asi 100 kilometrů. Měli jsme jediný cíl vidět roztomilé medvídky koala v přírodě. Udělali jsme si malinkou procházku nad skalisky. Bohužel i když jsme se snažili zahlédnout roztomilého tvora v korunách stromů, nepodařilo se nám to. A tak jsme se vydali kousek dál na sever. Museli jsme, protože v okruhu mnoha kilometrů bylo vše zcela předražené a najít kemp zadarmo nám trvalo opět do noci.


Ráno jsme vstali hodně pozdě. Tělo už chtělo odpočinek, ale i tak jsme nasedli do našeho věrného kamaráda na čtyřech kolech. Vyrazili jsme opět na sever s vidinou prvního cachtání se v moři. Nejdříve jsme se chtěli stavit v místní rezervaci, ale okolí se nám moc nelíbilo, byl tu dry sclerophyll forest. Eukalypty tu ale byly v menšině. Na písčitých půdách se dobře dařilo borovicím.  Většinu času jsme jeli borovicovou monokulturou. Na rozdíl od té naší se tu podrostu zbavovali vypalování. Bylo to pro nás zvláštní, ale v místních podmínkách je to zřejmě dobrá ochrana před ničivými požáry. Nicméně nás vyprahlá krajina nezaujala a jeli jsme k pobřeží. Měli jsme namířeno k pláži Rainbow beach, která byla součástí národního parku Great Sandy national park.


 Měli jsme výhled na obrovskou pláž a Fraser Island. Ostrov Fraser je největší písečný ostrov na světě. Původně jsme na něm chtěli strávit dva dny, ale čas byl proti nám. A dostat se na ostrov taky levné nebylo. Bohužel hlavním dopravním prostředkem jsou auta s pohonem všech čtyř kol, ale s naším Subaru Forester jsme si na to netroufli. Přeci jenom je to takové lehké vozítko do terénu. Těšili jsme se alespoň na koupání a pozorování velryb, které proplouvají úžinou mezi ostrovem a pevninou. Neviděli jsme velryby a ani jsme se nekoupali. Byly na to moc velké vlny. Vydali jsme se tedy podél úžiny. Hledali jsme závětrné místo, abychom se mohli vykoupat. A tak jsme našli místo zvané Boonooroo. Koupání nás hodně rychle přešlo, všude bylo bahno a mangrovové porosty a tak jsme si dali oběd s výhledem na bahnité pobřeží a jeli dál na sever podél úžiny.


Dojeli jsme až na konec k městečku Hervey Bay. Bylo to naše nejlepší místo na pozorování velryb na naší trase. Místo se nacházelo na severním okraji úžiny mezi pevninou a největším písečným ostrovem na světě. Bohužel jsme neviděli opět ani jednu. Byli jsme rádi, že jsme si je dostatečně užili okolo Sydney. Našli jsme si hezkou pláž a vyrazili se smočit v moři po mnoha měsících. Když jsme hledali vhodné místo k vlezu do vody, uviděli jsme ty obří tvory. Nebyli to velryby, ale pelikáni australští (Pelecanus conspicillatus). Dva obří opeřenci byly vele rybáře a čekali na moment, aby mu mohli ukrást jeho kořist. Stál jsem tam a civěl na ten obrovský zobák. Ale nezaujal mě jen ten. Skoumal jsem toho obrovského tvora od hlavy až k patě. Ty obrovské tlusté nohy, to obří tělo. Byl jak lítající pevnost. Aby ne, rod pelikánů je největší na světě. Byl jsem naprosto konsternovaný velikostí jeho oka, které se na mě dívalo. Byl jsem od něj dva metry a zíral. Paní vedle na mě houkla „ oni čekají na rybu“. Pohlédl jsem na Ladu. Zjevně na mě už nějakou chvilku čekala. Probral jsem se a šel dál. Doteď mě mrzí, že jsme neměli foťák, protože jsme se už nikdy tak blízko k nim nedostali. Šli jsme se koupat. Bylo to stále velmi osvěžující a tak jsme se v moři nezdrželi moc dlouho. Na válení nás taky moc neužije a tak jsme během hodiny byli opět připravení. Udělali jsme si malou procházku na molo a vyjeli na sever.


Krajina kolem nás se změnila, pastviny vystřídaly pole cukrové třtiny. Napojili jsme se na hlavní silnici na sever a zanedlouho jsme kempovali na odpočívadle u hlavní. Ranní budíček nás neminul, měli jsme před sebou 700 kilometrů. Na první zastávce, jsme se dověděli, že těsně v místě, ze kterého jsme vyjížděli, se stala velká dopravní nehoda (kamion nezvládl zatáčku a převrátil se). Kdybychom vyjeli o hodinu později, tak by jsme celý den strávili v koloně. Nudnou jízdu mezi cukrovou třtinou nebo pastvinami nám zpestřovali dvě věci. Jedna byla hledání šnorchlovacího vybavení. To nebylo tak intenzivní, jelikož na naší 700 kilometrové cestě byly jen 3 městečka. Prostřední z nich bylo dobytkářské město Rockhampton, které protínal obratník kozoroha. Tím jsme se dostali do tropického Qeenslandu. A ta druhá byly otázky a odpovědi u hlavní silnice. Musím říct, že nás to udrželo v pozornosti. Nejlepší zážitek onoho velkého přesunu k tropickým ostrovům, byl papoušek na odpočívadle. Když jsme vytáhli pomeranče hned byl u nás a cupital po stole. Nemohli jsme se ani v klidu najíst, jak byl neodbytný. Dali jsme mu i pár kousků pomeranče, abychom měli klid. Byl to roztomilý zážitek.



16. 7. - 18. 7. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat